Translate

Gå ner i vikt


Det vimlar av kurer, mediciner och metoder för att gå ner i vikt. Många verkar fantastiska först, men allt som oftast dyker det upp någon forskning som visar att det finns nackdelar med metoden också. Som det amerikanska bantningspillret som fick folk att rasa i vikt, tills någon avslöjade att tabletten innehöll en binnikemask!

Själv tror jag inte det finns någon mirakelmetod om man vill banta, utan vill man gå ner i vikt och inte få tillbaka kilona igen måste det få lov att ta tid, och man blir förmodligen tvungen att ändra en del på sin livsstil och på sina matvanor.

Här kommer mina bästa bantningstips när det gäller kosten, som jag dock bara testat på mig själv.


1. Ät mindre portioner.
Det folk som har världens högsta medellivslängd lever i Japan, och ett av deras talesätt sägs vara att man aldrig ska äta sig mer än 80% mätt. Det gäller dock att minska portionsstorleken gradvis! Om man går direkt från att äta två stora portioner till att äta en halv portion kommer kroppen protestera, man blir hungrig, och chansen att man vill småäta ökar.

I stället minskar man portionsstorleken gradvis. Man börjar med att bara ta en portion, sedan successivt mindre och mindre portioner. Är man mer hungrig dricker man i stället ett stort glas vatten. Jag återkommer till vattnet längre ner!

Det smarta med att minska portionsstorleken på det här viset är att magsäcken drar ihop sig i samma takt. Lika väl som man kan vänja den vid att äta mer och mer, kan man göra det omvända. När man vant sig vid små portioner är det väldigt svårt att klämma i sig en hel pizza och man känner att man inte får valuta för pengarna på julbordet. Och det känns BRA!


2. Ät varierat och nyttigt.
Jag är inte rädd för kolhydrater men väljer den långsammare sorten som finns i fullkornsbröd, fullkornspasta, potatis mm. Dessa produkter är ju också bra för magen. Fett är jag inte heller rädd för, fettet är mättande till skillnad från bara kolhydrater, vilket minskar risken för att man småäter. Jag tar ofta smör och grädde i maten, och duttar på olivolja på salladen ibland. Protein är också viktigt för mättnaden, så man får inte glömma att måltiden bör innehålla t.ex. fisk, kött, baljväxter (bönor, linser etc), mjölk eller ägg. Slutligen äter jag mycket grönsaker, detta för att de fyller magen bra (= man äter mindre av det andra), samtidigt som de inte ökar på vikten särskilt mycket.

En bra komponerad måltid blir man mätt av utan att äta så mycket! (se punkt 1 ovan).

Jag försöker också att inte äta så mycket kakor, undvika läsk och avstå från godis. Det lyckas väl sådär bra. Om jag äter något onyttigt försöker jag göra det direkt efter en måltid - då äter man sannolikt inte lika mycket eftersom man är mätt.


3. Ät långsamt.
En orsak att man äter mycket och tar fler portioner än kroppen behöver är att man är väldigt hungrig när man sätter sig till bords och därför äter fort. Mättnadskänslan kommer inte förrän efter en stund, och därför känner man inte att man är mätt när man ätit upp första portionen.

För att undvika det kan man börja med att dricka ett glas vatten, så lugnas värsta hungern. Sedan kan man äta långsamt, tugga noga och vänta in mättnadskänslan. Är man mer hungrig ändå, kan man avsluta med ytterligare ett glas vatten.


4. Drick vatten.
Visst är det gott med läsk, saft, juice etc, och det är nyttigt med mjölk - men en vuxen behöver faktiskt inte så mycket ren mjölk. Jag dricker alltid vatten till lunchen och middagen - mjölk blir det sällan och i så fall i varm choklad eller liknande. Läsk dricker jag på kalas och ibland på helgen.


5. Ät regelbundet och sluta småäta.
Jag äter frukost, lunch, middag och en kvällsmacka (ibland), alltid vid ungefär samma tidpunkt. Då vänjer sig kroppen och man blir bara hungrig strax före måltiderna. Det räcker med tre-fyra måltider för en vuxen som inte tränar eller idrottar särskilt mycket.
Kan man verkligen inte stå ut med hungern mellan måltiderna kan man i nödfall ta en bit morot att knapra på eller ett glas vatten.


6. Det sitter i huvudet! 
Mycket av bantning och att gå ned i vikt handlar om psykologi. Man måste ta makten över sin kropp, säga till den att nu är det hjärnan som får lov att bestämma ett tag!

Man måste verkligen vilja förändra sina vanor! Går man inte in i det helhjärtat ("nu SKA jag fixa det!!") är risken stor att man inte fullföljer. Ett bra sätt att få motivation är att tänka ut några bra anledningar att ta tag i sin vikt. T.ex. att man vill minska risken för sjukdomar, bli friskare, gladare, kanske få på sig det där paret byxor man vuxit ur...

Om man intalar sig själv att det bara är psykiskt, är det lättare att stå emot kroppens signaler. T.ex om man känner sig hungrig mellan två måltider, då kan man förklara för sig själv att det inte är farligt att vara hungrig, att kroppen inte behöver mer för där finns gott om reserver. Det är också bra att tala om för sig själv att hungern går över efter en stund - ofta blir man hungrig bara av gammal vana, för att man brukat ta ett mellanmål den tiden. Så småningom ställer kroppen om sig.

Att unna sig något litet gott ibland fungerar för mig - om jag ser det som en belöning, och inte som ett misslyckande. ("Nu får jag ta en halv ruta choklad, för jag har ju faktiskt inte ätit godis denna veckan") Det gäller förstås att äta den där godsaken sakta, bara ta en liten bit, njuta desto mer av den. Och förklara för sig själv att man är en vuxen, mogen person som inte "måste ha" mer gott än så bara för att det står framme.


7. Var snäll mot dig själv.
Är man för hård mot sig själv tror jag risken är stor att man ger upp. Att bestämma att man inte ska äta en enda sötsak mer i sitt liv är ganska hårt... bättre då att bestämma att man ska äta mindre och mindre, färre bitar, bara ta en kaka osv.
Samma med att sluta äta (t.ex. bara dricka pulverdieter) eller helt och hållet utesluta en maträtt man älskar, bara för att den inte är så nyttig. Unna dig att äta av allting, men ransonera tillfällena.  
Lite och sällan av det onyttiga, så uppskattar man det desto mer!


Detta var mina bästa tips hur man kan gå ner i vikt - på ett ganska långsamt sätt, men som är snällt mot kroppen och inte känns så betungande.

Vilket är ditt bästa bantningsknep?

Färga om plagget


Här kommer ett tips från Mia om du har fläckar på ett plagg som inte går bort:
"Min dotter hade ett par vita shorts (bomullskvalitet) med brunt lädermärke vid skärplinningen. Efter tvätt missfärgade lädret shortsen med gula fläckar.
Då körde jag mörkblå textilfärgning i tvättmaskinen och ett dygn senare (efter att de torkat) fick hon ett par fräscha mörkblå shorts, som nya!"

Hemmagjorda gatukritor


Här kommer ett tips på hur man kan göra hemmagjorda gatukritor med hjälp av gips, färgpulver och tomma toarullar!

Gör så här:
  • Ta en tom toarulle och skär en diagonal skåra längs med.
  • Tryck ihop den till önskad krittjocklek. 
  • Fodra insidan med bakplåtspapper så inte kritan fastnar och tejpa ihop, tejpa också över öppningen i bottnen.
  • Blanda gipset enligt instruktionen, blanda även i färgpulver tills massan får önskad färg. 
  • Fyll gipset i formen, placera den upprätt (t.ex. 2-3 rullar intill varandra i en mugg) och låt stelna (det tar några dagar).
  • Klart!

Tips! Variera kritorna genom att stöpa dem i andra former, t.ex. iskubslådor eller små kakformar! Kritor måste inte vara runda.


Källa: Tipset och bilden är hämtade från Mini-eco!

Baka utan mjölat bakbord


Ett smart baktips från Vallakra kommer här:
"När du bakar bullar eller frallor, använd inte mjöl på bakbordet utan matolja. Degen fastnar inte, bordet och händerna är lättare att göra rent, och brödet blir mycket luftigare när det inte bakas in så mycket extra mjöl."

Lite sött och lite salt

Om du inte redan lärt dig detta så gör det nu! =) 
  • Salt är ett måste i chokladkakor och även i varm choklad - det blir sååå mkt godare!
  • Socker är ett måste i tomaträtter som soppor och såser - det blir sååå mkt godare!

//Anna
www.livinggreen.se/blogg/whosthatcutiepie


 (Bild: Wikipedia)

Färgfläck på kläderna

Fråga: Hur tar man bort vattenbaserad vit färg på sk blåkläder?

Svar: Prova att förbehandla med såpa och tvätta sedan i maskin. Lycka till!



Smart äppelplockare

Bygg din egen smarta äppelplockare! Allt du behöver är en gammal konservburk och en lång pinne eller t.ex. ett kvastskaft.

1. Se till att konservburken är helt öppnad upptill, och diska den ren. Ta bort pappersomslaget om du vill.

2. Skär ett v-format jack i övre kanten av burken, skär med kniv eller klipp med tång (se bild).

3. Spika fast burken på pinnen. Lägg gärna lite tyg eller hushållspapper i burken, så landar äpplet mjukare. Klart!





Jacket är till för att äpplena lättare ska lossna från grenen, med hjälp av det kan man försiktigt "skära" loss dem. Sedan landar de mjukt i burken.

Äppelplockaren gör att du får ner frukten från de högre grenarna utan besvär. Den kan dessutom användas till annan frukt och bär, t.ex. päron, plommon och körsbär!

Tipset är hämtat från Odla.nu.

Sluta med napp


Det finns mängder av "metoder" när man vill hjälpa barnen att sluta med napp. Själv föredrar jag när de är så sanningsenliga som möjligt, dvs man lurar inte i barnet sagor om att nya bebisar eller djurungar behöver nappen etc. Men självklart får var och en göra precis som de vill och vad som passar bäst för deras barn.

Här kommer i alla fall två metoder där man slipper luras, om man inte vill det:
  • Knyt fast nappen i ett lagom långt snöre och fäst på en obekväm plats i huset t.ex. vid ett element, en bokhylla, en stol. När barnet vill ha nappen får de sitta där den är, så långt snöret räcker. Det blir ju ganska tråkigt i längden så snart tröttnar barnet och sitter där mindre och mindre. Till slut är nappen bortglömd och kan tas bort. (Tipstack till Mia!)
  • Börja med vanan att bara använda en napp i taget, medan övriga ligger i diskmaskinen. Varje kväll tar man en ren och nydiskad napp. När tiden är mogen låter man alla nappar vara i diskmaskinen den kvällen, och förklarar (om barnet frågar) att de är smutsiga och ska diskas. Fortsätt så varje kväll tills barnet slutar fråga. (Detta tips är dessutom bra hygienmässigt eftersom det ofta samlas mycket bakterier på napparna)
Vilket är ditt bästa sluta-med-napptips?

Bildkälla: Wikimedia commons

Smarta vardagstips i radio!

Media fortsätter uppmärksamma bloggen! Igår kväll blev jag uppringd av producenten för radioprogrammet Karlavagnen, som undrade om jag ville medverka eftersom programmet skulle handla om goda råd.

Programmet i sin helhet kan ni höra här. Mitt inslag kommer 26 minuter in i programmet.


(Bild: sverigesradio.se)

Bota hicka


Det finns många husmorstips och huskurer för att bota hicka. I ett tidigare inlägg tipsar jag om att äta en sked lingonsylt, ett annat förslag kommer här från Karolina
"Jag tänkte dela med mig av mitt ’smarta vardagstips’ som botar hicka! Man andas helt enkelt in i 3 sekunder, håller andan i 3 sekunder, andas ut i 3 sekunder, håller i 3 sekunder, andas in i 3 osv... efter ett par omgångar är hickan borta, funkar varje gång! :)"

Smarta vardagstips i pressen

Denna månad kan jag stolt konstatera att Smarta vardagstips blivit omnämnt i utländsk press! =)  Det är nämligen norska tidningen Cosmopolitan som har en artikel om husmorstips i sitt septembernummer, med en länk hit. Skoj!


(Bild: Cosmopolitan)

Varning för såpbubblor!


Inte alla känner till att köpta såpbubblor kan ge hemska fläckar på kläderna. Det luriga är att det inte syns förrän efter tvätt! Då framträder mängder av små ljusbruna prickar och ringar.


Det bästa är att blanda sina egna såpbubblor (se recept här) för att undvika fläckar. Eller låt barnen använda förkläde eller gamla kläder när de blåser såpbubblor.

Har det väl blivit såpbubblefläckar är de ganska svåra att få bort. De tips jag hört är att gnugga med galltvål eller att blötlägga med Vanish i pulverform. Fläckarna brukar också blekna lite med tiden efter några tvättar.

Campingtips (för bilcampingen)


Här kommer ett bra tips från Anna för dig som gillar att tälta, men ogillar allt bök med att packa ihop tältet:
"I somras när vi campade insåg vi att det kändes onödigt att packa allt för att några timmar senare packa upp igen... så vi kom på smartaste sättet!

Vi hade med oss vår bäddmadrass från vår säng hemma, samt vårt stora täcke (mycket mysigare än sovsäckarna). På morgonen när vi skulle resa vidare lät vi allt ligga kvar i tältet (slätade ut täcket lite först), fällde tältet (men lät pinnarna sitta i) och rullade bara ihop hela tältet med alla sängkläder och allt i. Det blir en rätt rejäl korv som tar upp hela baksätet. Men om ni bara är två stycken som reser så funkar det ju alldeles utmärkt! Sen bär du bara ut det, fäster pinnarna och klart!

(Det ser jätteroligt ut och jag kan säga att det impar på campingplatsen eftersom du har allt uppslaget och klarbäddat på mindre än fem minuter!)"

//Anna

Hur få bort nagellacket?

Fråga: Hur får jag bort nagellack som spillts på nya jeans utan att bleka tyget? Har du möjligtvis något bra förslag, fick ett råd om aceton.

Svar: Håller med om aceton eller nagellacksborttagare. Däremot kan man tyvärr inte garantera att inte tyget bleks. =(

Förvara tygband och presentsnören

Här kommer ett smart sätt att förvara band, rosetter, presentsnören, spetsar och liknande: rulla upp dem i gamla, tomma CD-förpackningar!


Källa och bild: Grosgrain

Barnvagnstips


Detta är ett bra tips från Mikaela till alla föräldrar med barnvagn!
"Min bebis var ett kolikbarn och föddes i april och det var ganska mörkt här ute på landet och inga gatlampor. Jag fixade belysning med cykellampor med klämmor som jag klämde fast fram på vagnen så jag såg vart jag gick någonstans. Jag använder det fortfarande nu på sena kvällar när det är mörkt ute, jag klämmer fast fyra små cykel lampor fram på vagnen och har en blinkande bak som jag fäster på tröjan. På så sätt syns jag och vagnen när det kommer bilar bakifrån, och jag ser även framåt när det är mörkt ute!"

Öppna hårda plastförpackningar

Hårda plastförpackningar kan vara fullständigt hopplösa att få upp, utan att förstöra saxen...
Här är ett smartare sätt att öppna dem: använd en konservöppnare!



Källa och bild: buzzfeed.com

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook