23.11.13

Håll täcket på plats med en "pillowsafer"

Mina barn klagar ofta på att deras täcken ramlar ner ur sängen, korvar sig eller åker upp så att fötterna sticker ut.
När jag var liten fanns det smarta resårband man kunde knäppa fast på påslakanet längst ner i fotändan så att det hölls på plats. Som bilden visar (sett bakifrån sängen).
Min studentkorridorskamrat tyckte det var extremt roligt och onödigt att jag hade en "pillowsafer", som han kallade det av någon okänd anledning, men jag tyckte redan då att det var jättesmart.
Med tiden gick resårbandet dock sönder och sedan dess har jag aldrig sett sådana igen.

Nu för tiden finns det hur som helst inte såna smarta resårband vad jag har sett. Så jag gjorde egna till sonen, av vanliga resårband som man kan köpa på rulle i sybehörsaffären.Jag knöt en ögla i vardera änden, en ögla som man kan dra ihop så den blir mindre ungefär som en snara. Sedan drog jag åt snarorna över det ena och det andra nedre hörnet av påslakanet, och trädde på madrassen som bilden visar.

Man får tänka på att inte göra resåren för lång, då blir det för löst eftersom såna här resårband tappar elasticitet rätt snabbt. Ca 20-25 cm lång resår (innan man knutit snarorna) är lagom för en standardmadrass (90 cm bred).

Det fungerar jättebra, täcket har inte åkt upp eller snott sig en enda gång sedan dess.
När det är dags att tvätta lakanen är det bara att kränga av påslakanet från madrassen, töja ut snarorna och ta bort "pillowsafern".

Ännu enklare hade det förstås varit om man haft en äkta pillowsafer från min barndom med metallklämmor. Om någon sett någon sådan de senaste åren får ni gärna tipsa mig!

7 kommentarer:

 1. Varför inte ta ett par vanliga hängslen.Dela dem och vips så har du till två sängar
  hälsningar
  Bamsefar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hängslen! Smart! Ska rota i lådorna om jag har några. =)

   Radera
 2. Hej! Tycker väldigt mycket om din blogg och alla smarta tips! Jag undrar, om jag skulle skriva om den på min lilla blogg, skulle det vara okej att låna några foton då? Skulle så klart ange bildkälla. Hälsningar Elin

  SvaraRadera
 3. Är det lakansträckare du menar? http://www.jotex.se/jotex/lakanstrackare-2-pack/200115 Har även sett på Jysk, 4-pack där tror jag... tycker dock Jysks inte har fungerat så bra, de ska gå att dra åt men glider snabbt ut igen. /Malin

  SvaraRadera
 4. på Jysk finns det

  SvaraRadera