Sköt om gjutjärnspannan och järngrytan


En riktigt skött järngryta eller gjutjärnspanna är det allra bästa när man t.ex. ska steka kött och bacon. Järnet blir väldigt hett och värmen fördelas jämnt. 

Men för att inte maten ska brännas vid är det otroligt viktigt hur man sköter sin panna/gryta! Särskilt känslig är den när den är helt ny. Om man diskar den på rätt sätt blir den bara bättre och bättre ju äldre den blir.

Några råd:
  • När pannan/grytan är ny bör du olja in den ordentligt både före och efter användning. Använd matolja eller olivolja och fyll tills botten täcks med ett tunt lager. Ställ på spisen tills oljan är riktigt het, då sugs den in bättre.
  • När den är ny, låt den gärna stå med ett inoljat hushållspapper i mellan användningarna.
  • Diska aldrig med diskmedel. Dels tar diskmedlet bort allt fett så maten bränns lättare, dels kan det sugas in i järnets porer och hamna i maten.
  • Diska den inte i diskmaskinen heller.
  • Diska den istället i kallt eller ljummet vatten (om vattnet är hett smälter fettet bort och maten bränns vid nästa gång).
  • Ha gärna en särskild diskborste till dina järnpannor och järngrytor, det får inte vara rester av diskmedel i borsten.
  • Efter att du diskat: torka rent med hushållspapper, det tar bort det mesta av lättare brända rester. Är det mycket bränt fungerar det väldigt bra att gnida med en fuktig sockerbit. Inte snabbitsocker, utan vanligt som inte löser sig så snabbt.
  • Strö lite salt i bottnen och gnid bort med hushållspapper, så dör eventuella bakterier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook