16.6.10

Matlagningstips

Här är lite smarta mat-tips jag samlat från en diskussionstråd på matklubben.se. Där finns det många kloka och matkunniga skribenter. =)
  • Pannkakorna och våfflorna blir härligt frasiga om du blandar ner en skvätt läsk eller mineralvatten i smeten.
  • Testa att blanda i lite kanel eller kardemumma i kaffepulvret när du gör kaffe. Gott och annorlunda!
  • Ska du servera avocado i salladen? Låt kärnan ligga kvar fram tills servering så mörknar inte avocadon. Alternativt kan man droppa lite citron på den.
  • Kokar potatisvattnet eller riset över? Nyp fast en klädnypa på grytans kant så blir det en glipa mellan grytan och locket, där ångan kan komma ut.
  • Kokar pastan över? Häll lite olja i pastavattnet.
  • Ett par bitar mörk choklad gör brunsåsen fylligare och godare.
  • Ta en nypa socker i maten, så framhävs andra smaker. Passar i allt, soppor, såser, grytor etc.
  • Fett och alkohol har samma effekt. Prova lite alkohol i sockerkakan, t.ex whisky eller likör!
  • Ska du använda rå gul lök i maten? Skölj den i ett durkslag först så blir den mildare.
  • Använd en glass-skopa när du gör köttbullar eller pannbiff, så blir alla lika stora.
    Eller lägg smeten i en spritspåse och kläm ut lagom stora klickar på en skärbräda sköljd med kallt vatten.
  • Koka köttbullarna så blir de perfekt runda. Ha soja och buljongtärning i vattnet så får de samma färg som stekta.
    Eller stek dem i en långpanna i ugnen, det går fortare och resultatet blir bättre!
  • Ha alltid en plåt täckt med bakplåtspapper nederst i ugnen. Kokar något över i ugnen så hamnar det på plåten som lätt kan diskas av.
  • Rengör ugnen och ugnsplåtarna med en isskrapa (sån man har till bilen) så får du bort fastbrända rester! 
  • Laga dina bacon i mikron! Lägg dem på hushållspapper i en tallrik och kör någon minut på högsta effekt, så suger pappret upp överskottsfettet och baconen blir härligt krispiga.
  • Istället för att finhacka svamp kan man riva den på rivjärnet. Eller hyvla den med osthyveln! Eller skär den i en äggskivare.
  • När du kokar köttgryta med hela kryddor som sen ska tas bort (som t.ex lagerblad, kryddpeppar o dyl) kan du lägga kryddorna i ett teägg som enkelt fiskas upp när grytan är klar.
  • Dela potatisarna när de ska kokas så att alla får samma storlek, så blir de klara samtidigt.
  • Det går snabbt och lätt att koka rotmos om man river kålroten på rivjärnet. 
  • Krossa vitlök med skalet på, då går det lättare att rengöra vitlökspressen! (och så slipper man ju pilla med skalet)
  • Om mjölken kokar över kan du lägga i några korn salt så sägs den brända smaken försvinna.
  • Om du saltat maten för mycket kan du lägga ner en rå potatis och låta koka med en stund. Potatisen drar då åt sig en del av saltet.
  • Klipp frukterna till fruktsalladen direkt ner i skålen så slipper du kladd!
  • Ska du hälla t.ex bär eller matrester i plastpåsar, sätt ner påsen i en tillbringare och vik påsen runt kanten så står den stadigt och du kan använda båda händerna när du häller.
  • Innan du river ost kan du pensla lite olja på rivjärnet så fastnar den inte så lätt.
  • Ska du göra saft eller tsatsiki i stora mängder? Lägg en kökshandduk i ett durkslag och använd som filter.
    Ska det vara små mängder kan man ta ett kaffefilter i en tratt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...