23.9.10

Mollusker

Mollusker är små upphöjda prickar med en liten grop i mitten. Ofta dyker de upp på halsen, axlarna och armarna.
Molluskerna sprids med ett virus, så man brukar bli immun mot dem om man en gång haft dem. De brukar inte ge några besvär men en del upplever att de kliar.
I början är molluskerna som små knoppar, sen svullnar de upp och ser nästan ut som en finne. Ibland blir de infekterade.
Om de spricker är det viktigt att undvika hudkontakt med innehållet, som är det som sprider viruset. Sätt ett plåster över om barnet kliar sig.

Ofta får man rådet från vårdcentralen att låta dem läka ut av sig själva, men ibland blir de så många och besvärande att man kan ta bort dem t.ex med frysning.

Det finns mängder av huskurer mot mollusker, men alla verkar ha olika uppfattning om vad som fungerar bäst.
Här är de vanligaste förslagen:
- Gnid med alsolsprit
- Smörj med lactacyd (bakteriedödande tvål)
- Smörj med inytolsalva, propyderm eller microcid (bakteriedödande salvor)
- Badda med en smet av potatismjöl och vatten
- Gnid med en fläsksvål
- Gnid med salt 
- Täck med zinkplåster eller smörj med zinksalva.

(Bild: www.vardguiden.se)

7 kommentarer:

 1. Mina söner har båda eksem som vi smörjer med kortisonsalvor. När de var mindre fick de mollusker. Deras hudläkare berättade då att kortison nästan fungerar som "näring" för molluskerna. Vi fick istället rådet att dutta zinkpasta på molluskerna och smörja övrig hud med kortison. Det var ju lite pilligt men zinkpastan var fantastisk! På bara ett par veckor var varenda mollusk uttorkad och borta!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset @anonym! Zink är kanske också bakteriedödande då om både zinksalva och zinkplåster hjälper. Jag uppdaterar inlägget med ditt tips också.

  SvaraRadera
 3. var det inte så att mollusken kommer av ett VIRUS? Då fungerar inte BAKTERIEdödande medel. Eller?! Men att "torka" ut dem med zink verkar ju vettigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sprids med ett virus men själva mollusken är ett litet djur. Och de dör precis som bakterierna av sprit och liknande.

   Radera
  2. Bara ett förtydligande: mollusker är inte något djur(!) utan ett virus som sprider ett vårtliknande utslag. Om molluskerna går sönder utsöndras en vätska som smittar. Djur som kallas mollusker är något helt annat!

   Radera
  3. Haha där bra att någon har koll.=) Tack @Anonym!

   Radera
 4. Min ena dotter var knottrig av mollusker när hon var liten, såg fruktansvärd ut under en lång tid. Nu fick hon ett torreksem på ryggen dessutom så vi tog en stark kortisonsalva vi hade hemma, och smörjde med vilket resulterade i att de var helt borta på 3 smörjningar med kortison inom 1 vecka. Så till skillnad från ovanstående så anser ju jag att kortison hjälper. Samma sak mot svinkoppor har jag precis erfarat. Så har ni kortison hemma, prova. Det är väl knappast något man lär få utskrivet av en läkare mot mollusker och svinisar tyvärr...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...