17.7.10

Baka vänskapskakan Herman

Här är ett roligt recept på en vänskapskaka som man kan baka en regnig semesterdag.
Idén är att man startar en surdeg vid namn Herman, som man sedan "matar" då och då och pysslar om några dagar. Sen har Herman vuxit så att man kan dela upp honom i 4-5 delar. Antingen fryser man in och använder alla delarna själv, eller så bakar man en del och ger bort delar till sina vänner.
Kakan blir verkligen jättegod, så det är värt besväret!

Instruktionerna till hur degen ska skötas skriver man av och skickar med till vännerna.


Startdeg:
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 msk fil
1 tsk jäst

Rör ihop allt i en bunke och täck över den med en kökshandduk. Ställ bunken i rumstemperatur.
Nu kommer jästcellerna och de nyttiga bakterierna i filen att föröka sig, samarbeta och skapa en fin surdegsbas (så egentligen är det dessa små mikroorganismer man matar).
Följ sedan instruktionerna från dag 1 nedan:



Vänskapskakan Herman

Dag 1. Du får Herman av en vän.
Töm ut honom i en bunke och täck över med en handduk,
ställ i rumstemperatur. Använd inte lock, då kvävs Herman!

Dag 2-3. Herman vill ha motion! Rör om någon gång per dag.

Dag 4. Herman är hungrig! Vispa ner:
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker

Dag 5-8. Herman har tråkigt! Rör om någon gång per dag.

Dag 9. Herman är hungrig igen! Vispa ner:
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker

Dela sedan smeten i 4 eller 5 lika stora delar,
behåll en del och ge bort de andra delarna tillsammans med denna instruktion.

Dag 10. Dags att baka Herman. Rör ner:
1,5 dl matolja eller smält smör
3 st ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk kanel
Tillsätt gärna 200 g hackade nötter eller russin,
eller en blandning av varje.

Häll smeten i en smörad och bröad form.
Grädda nederst i ugnen på 170 grader i drygt en timme.

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...