17.7.10

Baka vänskapskakan Herman

Här är ett roligt recept på en vänskapskaka som man kan baka en regnig semesterdag.
Idén är att man startar en surdeg vid namn Herman, som man sedan "matar" då och då och pysslar om några dagar. Sen har Herman vuxit så att man kan dela upp honom i fyra delar. Antingen fryser man in och använder alla delarna själv, eller så bakar man en del och ger bort tre delar till sina vänner.
Kakan blir verkligen jättegod, så det är värt besväret!

Instruktionerna till hur degen ska skötas skriver man av och skickar med till vännerna.


Startdeg:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker

Rör ihop allt i en bunke och täck över den med en kökshandduk.
Ställ bunken i rumstemperatur, och följ sedan instruktionerna från dag 1 nedan:



Vänskapskakan Herman

Dag 1. Du får Herman av en vän.
Töm ut honom i en bunke och täck över med en handduk,
ställ i rumstemperatur. Använd inte lock, då kvävs Herman!

Dag 2-3. Rör om några gånger per dag.

Dag 4. Herman är hungrig! Vispa ner:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker

Dag 5-8. Rör om några gånger per dag.

Dag 9. Herman är hungrig igen! Vispa ner:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
Dela sedan i 4 delar, behåll en del och ge bort de andra tre delarna.

Dag 10. Dags att baka Herman. Rör i:
1,5 dl matolja eller smält smör
3 st ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk kanel
Tillsätt gärna 200 g hackade nötter eller russin,
eller en blandning av varje.

Häll smeten i en smörad och bröad form.
Grädda nederst i ugnen på 170 grader i drygt en timme.

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...