9.7.10

Bär

Nu börjar bärsäsongen komma, jordgubbarna är väl nästan på utgång men blåbären är mogna (i alla fall här på västkusten) och snart kommer hallonen, vinbären och körsbären.

Här kommer några smarta bärtips!


- Har fingrarna blivit färgade under bärplockningen?
Gnid dem med citron, med rabarber, eller med några lingon!

- Ska du koka sylt eller saft av bären?
Ställ burkarna/flaskorna samt locken i en varm ugn (100 grader) en stund innan du häller upp sylten/saften. Fyll burken/flaskan ända upp till toppen och sätt på det varma locket, skruva fast det hårt. Förvara i kylskåp när det svalnat.
På så vis ökas hållbarheten och risken att det blir mögel minskar, ugnsvärmen dödar alla bakterier i burken och genom att fylla ända upp blir det ingen luft kvar.

- Klipp ut fina etiketter till syltburkar och flaskor av självhäftande papper, eller använd frystejp. Ett billigare alternativ till frystejp är maskeringstejp!
Man kan också testa att pensla etiketter av vanligt papper på  baksidan med mjölk och fästa på burken, men då håller det inte särskilt länge.

- Ska du göra smulpaj?
Frys smöret först och riv det sen på ett rivjärn, så är det superenkelt att fördela i mjölet.

- Ska du göra pajdeg eller pajskal?
Ha några matskedar mannagryn i pajdegen så lossnar den lättare från formen och får dessutom god smak.

(Bild: Wikipedia)

3 kommentarer:

  1. Så smarrigt det ser ut, mums!

    SvaraRadera
  2. Provade de där etiketterna med mjölk, men det var mest en kortvarig lösning. Efter ca en vecka lossnade första lappen, och har sett att fler är på väg. Värt ett försök iaf :)

    I övrigt verkar tipsen bra och jag ska testa flera så småningom. Jättebra sida!!!

    SvaraRadera
  3. Smarta vardagstips21 januari 2011 20:15

    Vad bra att du testat! Jag ska uppdatera inlägget. Det är nog bäst med självhäftande etiketter eller frystejp trots allt. :)

    Ibland skriver jag upp tips som jag inte provat själv och då vet man ju inte hur bra de funkar. :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...