Translate

Få bort dålig lukt i skor, kläder mm


Dålig lukt kan tas bort på flera sätt, men ofta hjälper ättika och bikarbonat väldigt bra!
 • Dålig lukt i sopskåpet kan du råda bot på genom att antingen hälla lite bikarbonat i botten på sopkärlet, eller ställa in en skål med ättika eller ättikssprit (egentligen samma sak, ättikssprit är helt enkelt ättika som är utspädd).

  Fungerar också bra om du vill bli av med röklukt i ett rum, eller om blöjhinken luktar illa.

 • Dålig lukt på kläder, t.ex svettlukt och röklukt som sitter i även efter tvätt, brukar också kunna försvinna med hjälp av ättika. Häll någon dl ättika direkt över kläderna och tvätta dem i maskinen. Fungerar både på färgad och vit tvätt.
  Detta tar också bort eventuell dålig lukt i själva tvättmaskinen!

 • Dålig lukt i diskmaskinen försvinner om du kör maskinen en gång tom med ungefär 0,5 dl ättika i diskmedelsfacket.

 • Dålig lukt i skor motverkas genom att låta dem torka ut helt mellan användningarna. Om du har skorna på länge varje dag bör du växla mellan två par skor, det ökar också livslängden på båda paren skor!

  Lukten utvecklas av fukt och värme, så har du inte möjlighet att byta skor kan du testa ställa ut dem (om det är kallt ute) eller lägga dem i frysen några timmar. Låt torka över natten, gärna med tidningspapper i, gärna i torkskåp, skotork eller liknande.

  Du kan även strö bikarbonat i skorna och låta stå och verka över natten innan du häller ut det igen, detta är dock en dyr metod i längden.

  En annan metod är att tvätta skorna i tvättmaskinen (om de tål maskintvätt) och låta dem torka i torkskåp/skotork, eller med tidningspapper i. Byt pappret då och då tills de är helt torra.

 • Dålig lukt i avlopp: Häll i ättika och sedan bikarbonat. Låt verka en stund, skölj sedan en lång stund med hett vatten.


OBS! Tänk på att ättika är frätande och farligt att förtära. 
Förvara utom syn- och räckhåll för barn!

1 kommentar:

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook