Translate

Putsa koppar

Koppar blir skinande ren av ättika (eller vinäger). Lägg kopparföremålen i blöt i ättikan några minuter, är det mycket ärg och smuts kan det ta lite längre tid. Plocka sen upp föremålen och gnid dem rena med en trasa.

Jag testade på en svartnad femtioöring och den blev hur ren som helst!(Bild: Wikipedia)
 

8 kommentarer:

 1. Hej!

  Det är förstA gången jag besökt denna sida. Jag är mycket nöjd med resultatet. Jättebra idé

  Margareta

  SvaraRadera
 2. Måste man putsa pengar?

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Om man vill spara dem så varför inte? De blir blankare och vackrare i samlaralbumet. Fast i mitt fall var det för att jag ville testa metoden och då behövde jag något som var gjort av koppar samt ärgat.

  SvaraRadera
 4. Ett annat enkelt sätt att putsa koppar är att använda ett kalkborttagningsmedel som heter Kalkosan, blandat med vatten (1 del vatten, 1 del Kalkosan). Det blir jättefint.

  SvaraRadera
 5. Vad putsar man med sedan?

  Häxan?

  MVHLars Quist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker med en torr trasa bara. Det är ättikan som löser upp ärgen så något annat medel behövs inte.

   Radera
  2. Har man möjlighet att handla hos livsmedelsgrossister, kan man köpa 60% ättikssyra. Denna är mycket drygare och billigare per liter än 24% som får säljas till "vanligt folk" i minuthandeln. Dock är den frätande farlig för barn etc, och därför förbjöds den i vanliga livsmedelsaffärer på 80-talet. Kan säga att en 10-litersdunk med koncentrerad ättika räcker "halva livet", kostar "nada" om man jämför med livsmedelsaffärernas priser på 10-12 och 24% ättika. Vill man ha svagare, så späder man bara ut med vanligt vatten. Högkoncentrerad ättika används i livsmedelsindustrin, de är inte intresserade av att köpa utspädda produkter, bara av att sälja sådana.. ;-)
   //Johan

   Radera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook