24.8.10

Sjukdomstider

Med höstens ankomst brukar sjukdomarna dessvärre avlösa varandra, särskilt om man har förskole- och skolbarn.
Här är lite tips på olika huskurer med mera som kan hjälpa mot de vanligaste åkommorna:


Förkylning, halsont, hosta, influensa
Förebyggande:
- Var noga med hygienen, är ju alltid ett hett tips för att hålla sig frisk. Tvätta händerna ofta, vanlig tvål räcker gott. Använder man handsprit kan man bli överdrivet känslig mot bakterier så det rekommenderar jag bara i nödfall.

- Var mycket utomhus! Frisk luft och motion sägs öka motståndskraften mot sjukdomar, dessutom kommer man ju inte lika mycket i kontakt med andras bakterier utomhus.

- Ingefära sägs skydda mot förkylning och andra sjukdomar, i alla fall om man får tro de gamla kineserna. I ett ordspråk heter det: ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”.

Kur:
- Om man har ont i halsen kan man gurgla halsen med en smärtstillande brustablett upplöst i vatten. Har man inga sådana hemma kan man även försöka lösa upp en vanlig huvudvärkstablett och gurgla med, fast det smakar ju inte lika gott förstås...
Sen finns det även smärtstillande halstabletter på apoteket.

- En annan variant är att gurgla sig med vinäger eller salt utrört i vatten, för att döda bakterierna som orsakar det onda. Lite honung i blandningen ger godare smak och lenar gott.

- För att lindra hosta kan man testa att göra ett te på en näve färsk salvia. Lägg i salvian i kokhett vatten och låt det dra i ca 10 minuter. Smaksätt med honung.
Eller så kan man tugga på lite torkad kryddnejlika.
Konjak och annan alkohol sägs också vara bra mot hosta...

- Munsår (även kallade höstblåsor eller förkylningsblåsor) dyker ofta upp i samband med förkylningar. Ett husmorstips är att badda dem med vinäger för att få bort dem.


Magsjuka
Förebyggande:
- God hygien, är ju som alltid ett bra skydd. Om det går magsjuka i familjen kan man använda sig av handsprit (under en begränsad tid), men oftast räcker det att tvätta sig noga med tvål och vatten. Framför allt brukar jag sprita av dörrhandtag, lampknappar och kranar i badrummet med handsprit.

- Väldigt många rekommenderar att man ska svälja hela pepparkorn i varierande antal, för att förebygga magsjuka. Jag har inte provat själv dock. :) Vissa sväljer 5 pepparkorn, andra upp till 12 om dagen.

Kur:
- En matsked potatismjöl utrört i vatten sägs hjälpa.

- En annan variant är att dricka läsk som t.ex Coca-cola, gärna lite avslagen.


Öronvärk, öroninflammation
Kur:
- Små barn med öronvärk bör alltid besöka läkare för att undvika att de får hörselskador. Ofta är det penicillin och smärtstillande medicin som skrivs ut.
På äldre barn och vuxna har man dock på många håll slutat med penicillin eftersom det gör sån liten skillnad på sjukdomsförloppet, det rör sig om någon dag kortare sjukdom bara. I stället rekommenderar man smärtstillande medel som t.ex en huvudvärkstablett (eller i flytande form till barn).

- En gammal huskur är att hacka lök eller vitlök och knyta in i en tygbit eller en gammal strumpa och sen hålla mot örat. Eller koka upp vatten med krossad lök/vitlök och dränka in bomullstussar med blandningen, och sätta tussarna i öronen.
Båda varianterna sägs lösa upp ansamlat var i öronen och därmed minska på trycket så att smärtan lindras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar