8.6.10

Grilltips

Nu är ju grillsäsongen här igen, då kan det väl passa med lite tips på hur du bäst lyckas med grillningen!


1. Marinera köttet (eller kycklingen/fisken) minst några timmar, gärna över natten! Köttet blir mörare och godare.
  - När du marinerar, fyll marinaden i en plastpåse, lägg i köttet, stäng påsen och skaka om. Smidigt, och kladdfritt!
  - Marinera gärna lite extra mycket kött och frys in, så har du färdigmarinerat till nästa gång du ska grilla! Tänk på att fläskkött bara håller sig 3 månader i frysen, medan nötkött håller sig upp till ett år.
  - Överbliven marinad kan också frysas.

2. Se till att grillgallret är rent. Här finns tips på hur du rengör det på ett miljövänligt sätt!
  - Olja in grillgallret innan användning så blir det lättare att diska efteråt. Använd olivolja eller vanlig matolja!
  - Diska grillgallret innan det svalnat, så är det lättare.

3. Kolla märkningen på grillkol och briketter, är påsen FSC-märkt betyder att kolet är miljövänligt producerat.

4. Fyll inte hela grillen med kol.
Tänd t.ex på ena halvan, så kan du använda andra halvan till varmhållning. På så vis tillagas maten långsammare, på jämn värme, blir saftigare och godare.

5. Använd inte tändvätska!! Tändvätskan kan avge ångor som ger besk smak och lukt på maten, och kan dessutom vara giftigt. Dessutom är det brandfarligt, dyrt och ineffektivt!
Det finns många bra alternativ, som t.ex eltändare, skorstenständare och braständare.

6. Blanda lite kryddor i kolet, t.ex rosmarin, salvia, timjan, mejram, enbär eller liknande. Lägg i en hel kvist och låt den pyra, så får maten god smak och doft!

7. Ha inte för bråttom! Det tar minst 30 minuter innan glöden är lagom att grilla på. Den ska vara helt täckt av vit aska.
  - Lägg på grillgallret några minuter innan grillningen så det hinner bli ordentligt varmt innan maten läggs på.

8. Bakad hel potatis, lök, morot och liknande är goda tillbehör till grillad mat. Vira in i aluminiumfolie och baka direkt bland kolen i glöden. Det tar ca 50-60 minuter för medelstora bakpotatisar, ca 45-50 minuter för hel lök och ungefär lika länge för morot.
  - Köp inte "riktig" bakpotatis, den brukar ofta ligga länge i butik och smakar ibland inte bra. Försök hitta stora potatisar i den vanliga potatislådan istället, de är billigare också.

9. Har du inte tid att vänta? Förstek kött/kyckling i ugnen på ca 100-130 grader, så går det jättesnabbt att grilla. Ta ut maten precis innan den är klar och lägg på grillen.
  - Potatis och grönsaker som ska bakas kan man förvälla så går den snabbare att grilla. Koka i lättsaltat vatten tills den är nätt och jämt mjuk.

10. Har köttet en svål? Skär några snitt i svålen innan grillning så rullar inte skivorna ihop sig.

11. Använd inte gaffel när du ska vända på köttet. Genom de små hålen från gaffeln sipprar den goda köttsaften ut och köttet kan bli torrt och tråkigt. Använd en grilltång istället!

12. När du grillar kött, lägg det först på den heta delen av grillen så att det får färg på båda sidor, låt det sen eftersteka på sidan där det är svalare.
  - Tänk på att inte vända köttet så ofta, då blir det torrt.
  - Salta inte förrän köttet är klart, saltet drar ut köttsaften.

13. När är köttet klart? Känn på det med grilltången. Känns det mjukt och fjädrande är det rött i mitten, blir det lite mer motsånd är det rosa. Är det hårt är det genomstekt.
  - Fläskkött och kyckling måste alltid grillas tills det är helt genomstekt.
  - Undvik om möjligt att skära eller sticka i köttet för att se om det är klart, då rinner saften ur.
  - Kyckling kan man däremot sticka i. Är köttsaften rosa är den inte färdig, är köttsaften klar är den genomstekt.

14. Ska du grilla grillspett? Tänk på att blöta dem ordentligt först så de inte fattar eld.
  - Använd två pinnar till varje spett så snurrar inte maten runt på spettet.
  - Ska du blanda kött och grönsaker på samma spett bör köttet förstekas i ugnen så att allt blir klart samtidigt.

15. Töm inte askan i trädgårdslandet eller under bärbuskar eftersom den kan innehålla ohälsosamma ämnen som tas upp av växterna.

16. Bygg en egen eldstad i ett hörn på tomten! Gräv en grund grop, och bygg en liten mur runt om med stenar i en cirkel. Nu kan du elda med ved och grilla korv på pinnar precis som på den gamla goda tiden. :)




OBS! Tänk på att aldrig grilla i naturen när det råder eldningsförbud, och ha alltid några spannar vatten i närheten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...