3.5.09

Avkalkning

Mer avkalkningstips kommer här:

Tekanna:
Fyll med kokhett vatten samt en citron i halvor ELLER 1 dl pressad citron ELLER 1/2 dl ättika ELLER en brustablett C-vitamin. Låt stå någon timme och skölj ur, diska sen som vanligt.

Vattenkokare:
Fyll med vatten och låt koka upp tillsammans med en citron i halvor ELLER 1 dl pressad citron ELLER 1/2 dl ättika ELLER en brustablett C-vitamin ELLER en tablett maskindiskmedel. Låt stå någon timme och skölj sedan ur och diska med diskborste, om man använt ättika eller maskindiskmedel bör man även koka upp några gånger med enbart vatten innan man använder den igen.

Kaffebryggare:
Samma varianter som för vattenkokare ovan, fyll vattnet + önskat medel i vattenbehållaren och låt alltihop rinna igenom bryggaren. Häll sedan tillbaka i vattenbehållaren och låt rinna igenom ytterligare 2-3 ggr.
Om man använt ättika eller maskindiskmedel ska man även låta rinna igenom några gånger med enbart vatten.

Sista utväg: använd avkalkningsmedel från affären...

OBS! Tänk på att ättika är frätande och farligt att förtära. 
Förvara utom syn- och räckhåll för barn!

10 kommentarer:

 1. Nyfiken i en strut8 november 2010 kl. 11:45

  Hur mkt delar vatten ska man ha? Är inte det viktigt? Hittade ett tips med 24% ättika men den jag hade hemma var bara 10% så får väl räkna om och klura lite.

  SvaraRadera
 2. Smarta vardagstips8 november 2010 kl. 19:25

  Jag har gjort så att jag fyllt apparaten/kannan med vatten + ca 1/2 dl ren ättika 24%. Om du tar ca 1 dl ättiksprit (10%) borde du få samma effekt ungefär.

  Jag brukar pröva mig fram, verkar det inte hända så mycket tar jag mer ättika bara. Eller drygar ut med citron.

  SvaraRadera
 3. Brustablett - helidiotiskt
  Stoppa i en brustablett och koka upp så blir hela köket översvämmat

  SvaraRadera
 4. Smarta vardagstips12 februari 2011 kl. 16:12

  @Anonym: Jaså? För mig blir det bara lite bubbligt en stund. Men jag kanske inte kokade lika länge. Hur länge kokade du för att det skulle bli så?

  SvaraRadera
 5. Borde inte brustabletten gå att ersätta med askorbinsyra, det kanske inte skummar så mycket då?

  SvaraRadera
 6. Använd inte EN CITRON för vattenkokaren, gärna tekannan dock, citronen innehåller fibrer som kan klegga igen röret inuti vattenkokaren, pressa i så fall citronen och sila bort eventuella fibertrådar!

  SvaraRadera
 7. Använd inte EN CITRON för vattenkokaren, gärna tekannan dock, citronen innehåller fibrer som kan klegga igen röret inuti vattenkokaren, pressa i så fall citronen och sila bort eventuella fibertrådar!

  SvaraRadera
 8. koka bara upp vatten i vattenkokaren, ha sen i ättikssprit och låt stå flera timmar, om man kokar med ättika i så svämmar bänken över med vatten..

  SvaraRadera
 9. Hej. Jag har en ångstation/strykjärn som inte ångar som den ska nu. Det är lite "hostigt". Har hört att man kan använda citronsyra. Det ska blandas med 2,5 dl vatten och stå i vattenbehållaren i typ 1 timma. Sedan skall allt hällas ut och sköljas några gånger. Undrar bara hur mycket citronsyra man skall ta.

  SvaraRadera