3.6.10

Fler frystips!

De flesta känner väl till att man kan stoppa matrester i frysen, och värma en annan dag. Men det finns fler saker man med fördel kan frysa in, för att öka hållbarheten!
Jag har ju redan samlat lite frystips i ett tidigare inlägg, här kommer fler på samma tema:


* Småslattar av grädde, vin, öl, tomatpuré, vinbärsgelé mm kan man frysa in i iskubslådor. Så plockar man fram en tärning eller två när man ska göra sås eller soppa nästa gång!

* Ska du ha riven mandelmassa i receptet? Köp ett stort paket och riv alltihop när den är mjuk och fin, frys sen in resterna och använd nästa gång.

* Citroner/apelsiner/lime kan man skiva och frysa in (och förstås frysa in skivor som blivit över i matlagningen). Perfekt att ta fram och stoppa i vattenkaraffen så blir måltidsdrycken både kall och god!

* Övermogna bananer kan man skiva och frysa in i plastpåsar eller burkar. Ta fram och mixa till smoothie/milkshake eller använd till banankaka.

* Ostar som börjar bli gamla kan man riva ner och lägga i påsar i frysen och ha i gratänger, på pajer, pizza, pasta osv.
Låter man bitarna ligga framme och torka en stund först blir de lättare att riva!
Eller lägg in dem i frysen en stund innan rivning.

* Överbliven pizzadeg stoppar man också med fördel i frysen, så gör man hemmagjord pizza i en handvändning. På med lite god fyllning och den rivna osten ovan och så in i ugnen!

* Deg till smulpaj kan man frysa in i plastpåsar. Nästa gång man vill göra paj är det bara att ta fram en boll och riva den på rivjärnet!

* Oliver och stenbitsrom är två delikatesser som jag gillar men som sällan går åt hela burken. Så blir det stående i kylen och vips har det blivit dåligt... frys in resterna i stället så håller de längre!

* Färska champinjoner och annan svamp kan man skiva upp (t.ex i äggskäraren!) och fylla i påsar i frysen.

* Köp extra mycket paprika när den är billig, gärna flera olika färger. Skölj, strimla och... gissa vad? FRYS IN! :) Toppen att hälla ner i kycklinggrytan/woken/köttgrytan mm.

* Rester av rivna morötter samt strimlad vitkål funkar också utmärkt att frysa! De kan sen användas till matlagning, t.ex köttfärssås, paj mm.
(Bild från Wikipedia)

7 kommentarer:

 1. Vilken trevlig sida!

  Mandelmassan är lättare att riva om man tar den direkt från kylen/frysen.

  Bananer går utmärkt att frysa in precis som de är (brunprickiga, övermogna, med skalet på) för att sedan tina en stund innan banankakan bakas.

  SvaraRadera
 2. Smarta vardagstips20 juni 2010 kl. 19:17

  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Jag har upplevt att rivna morötter väldigt fort blir lite bruna.. om man vill förhindra det kan man ha på några droppar citron och röra runt noga. Det kan smaka lite citron om du ska äta dem rivna, men ska du använda det i gryta efter infrysning så gör det ju inget.

  SvaraRadera
 4. Jag har också frysit in hel ingefära, det går också mycket lättare att riva när den är fryst. Sen återstår väl frågan... försvinner massa vitaminer när man fryser in?

  SvaraRadera
 5. Vitaminer försvinner inte när man fryser. Men däremot vid långvarig kokning

  SvaraRadera
 6. Hur fungerar det med skalade skruna morötter, jag tycker inte om dem i rivet format villa ha dem i "morotspengar" går det lika bra att frysa in dem på det viset?

  SvaraRadera
 7. Funkar Alldeles utmärkt att frysa in 2min's förvällda Morots'slantar🤗 har ej hunnit testa att frysa in helt råa slantar än dock 🤔 hmm, det får bli nästa projekt

  SvaraRadera