26.2.09

Dålig lukt

Dålig lukt i sopskåpet kan man råda bot på genom att antingen hälla lite bikarbonat i botten på sopkärlet, eller ställa in en skål med ättika eller ättikssprit (egentligen samma sak, ättikssprit är helt enkelt ättika som är utspädd). Fungerar också bra om man vill bli av med röklukt i ett rum, eller om blöjhinken luktar illa.

Dålig lukt på kläder, t.ex svettlukt och röklukt som sitter i även efter tvätt, brukar också kunna försvinna med hjälp av ättika. Häll 1-2 dl ättika direkt över kläderna och tvätta dem i maskinen. Fungerar både på färgad och vit tvätt.
Detta tar också bort eventuell dålig lukt i själva tvättmaskinen!

Dålig lukt i diskmaskinen försvinner om man kör maskinen en gång tom med ungefär 1,5 dl ättika i diskmedelsfacket (eller så mycket som får plats).

Dålig lukt i skor motverkas genom att man låter dem torka ut helt mellan användningarna. Om man har skorna på länge varje dag bör man växla mellan två par skor, det ökar också livslängden på båda paren skor!
Lukten utvecklas av fukt och värme, har man inte möjlighet att byta skor kan man ställa ut dem (om det är kallt ute) eller lägga dem i frysen några timmar. Sen låter man dem torka över natten, gärna med tidningspapper i, gärna i torkskåp eller liknande.
Man kan även strö bikarbonat i skorna och låta stå och verka över natten innan man häller ut bikarbonaten igen, detta är dock en dyr metod i längden.
En annan metod är att tvätta dem i tvättmaskinen (om de tål maskintvätt) och låta dem torka i torkskåp, eller med tidningspapper i. Byt pappret då och då tills de är helt torra.

Dålig lukt i avlopp: Häll i ättika och sedan bikarbonat. Låt verka en stund, skölj sedan en lång stund med hett vatten.


OBS! Tänk på att ättika är frätande och farligt att förtära. 
Förvara utom syn- och räckhåll för barn!

1 kommentar: