Translate

Ägg och te i samma gryta

Neiti spar både disk, tid och energi genom att koka te och ägg i samma kastrull:
"När jag kokar ägg kastar jag i en tepåse i kastrullen. De kokade äggens skal får en gyllene färg - vilket gör att sambon kan urskilja kokta ägg från råa i kartongen. Samtidigt får jag en kopp te på köpet!"

Uppdatering: Tina tipsar att om man tycker det känns ofräscht med äggvattente, kan man i stället slänga i några lökskal i grytan. Då får äggen också gul färg och så får man ju nytta av lökskalen som annars skulle slängas.
(Bilder: Wikipedia)

9 kommentarer:

 1. Fy vad äckligt tips. Ägg är inte speciellt rena och vet tipsaren var äggen kommer ut? Jag skulle aldrig vilja dricka varmt te med hönsbajs i. Spara disk? Om man bara kokat vatten i en gryta behöver man väl iinte diska den? lägg tepåsen i koppen istället för grytan.
  fy sjutton så äckligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man får nog skölja äggen innan i så fall. Visserligen dör ju bakterierna av kokningen, men håller med om att tanken inte känns så trevlig om man inte tvättat av dem noga. :)

   Radera
 2. Ja bakterierna i sig dör vid 100c men inte dess sporer dom dör vid 120c.
  Så när vattnet sjunker i temp så vaknar sporerna till liv igen och blommar ut som bakterier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara med äggvattnet, i alla fall enligt Allt om vetenskap: http://www.alltomvetenskap.se/farligt-med-aggvatten.aspx?article=7258

   Även andra källor på nätet säger att kokning av vatten dödar alla farliga bakterier och virus - man kan t.o.m. dricka kokat avloppsvatten om man vill. (uääk)

   Om någon spor överlever hinner den förmodligen inte utvecklas innan den kommer ut med avföringen igen. Att gå från spor till bakterie tar ju en viss tid också. Dessutom är det långt ifrån alla bakteriesorter som bildar sporer.

   Radera
 3. Jag hörde av min mamma ( som läser allt ) att just äggvatten inte är så bra. Så hon sa att man ska diska kastrullerna efter äggkok. Det gjorde jag inte innan, bara sköljde ur lite. Så att dricka vattnet som äggen kokats i är nog inte så bra. Men jag är inte 100 på det hon sa :) Hälsning Johanna

  SvaraRadera
 4. Jo jag vet att det är ok att dricka kokt vatten och att sporer är helt ofarliga så länge dom är just sporer. Men får ändå äckelkänslan av bajsvatten i detta tips.
  Ett tips till tipsaren är att lägga i lökskal i äggvattnet då färgar äggen och sambon kan se skillnad på kokt och rått :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju jättesmart! Jag uppdaterar inlägget med lökskalstipset. :)

   Radera
 5. Men bara lägg ägg nån annanstans!

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook