Translate

Spillt stearin


Här är några tips för att få bort stearinfläckar:
 • Stearin på tyg: Lägg på ett par lager hushållspapper eller ett kaffefilter på fläcken och stryk över det med strykjärn tills stearinet smälter och sugs upp i pappret. Flytta runt pappret och stryk igen tills allt stearin är borta. Kvar blir en fettfläck, som man kan få bort med fettlösande medel som t.ex diskmedel, vanlig hårdtvål, galltvål mm.
 • Uppdatering: Johanna tipsar i kommentarerna om att en hårtork funkar ännu bättre!
 • Stearin på möbler: Ta en kniv, gärna en smörkniv av plast eller liknande som inte repar ytan på möbeln, och skrapa. Man kan också testa att skrapa med ett kontokort eller ett mynt.
 • Stearin på ljusstakar: Diska med kokhett vatten så att stearinet smälter bort. Gör det över en sköljbalja eller utomhus, annars kan det bli stopp i avloppet.

11 kommentarer:

 1. Stearin på kläder försvinner direkt som genom magi om man blåser på fläcken med en hårtork också!

  SvaraRadera
 2. Åh, det var jättesmart! Får nästan komma i ett eget inlägg så folk ser det. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Varmluftspistol är hårtorkens storebror då eller nåt. Funkade kanon på spisen.

  SvaraRadera
 4. Tack så himla mycket för tipset! Jag fick bort stearinet från jackan lätt som en plätt och det var en STOR lättnad :)

  SvaraRadera
 5. Tack, stearinet försvann helt från soffan med en hårtork!

  SvaraRadera
 6. Jag borde sökt information innan jag gav mig på stearinet på mitt bord. Det är ett skrovligt stenbord så jag försökte skrubba bort det med varmt vatten vilket har resulterat i en tunn stearinhinna över hela bordet, även träramen. Hur kan jag rädda detta? Fungerar hårtork på detta också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende på vad det är för sten i bordet (vissa sorter påverkas mer som marmor) kan du pröva med kemisk bensin. Tänk på att inte slänga trasan i vanliga soporna då det är giftigt och inte bra för miljön!

   Radera
 7. Vart tar stearinet vägen om man blåser med en hårtork?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstig fråga. Brukar du även fundera över vart stearinet från ett vanligt stearinljus i en ljusstake tar vägen när du tänt det? Jag kan lugna med dig att meddela att jag året runt har "levande ljus" tända på kvällstid på mitt köksbord och jag har ännu inte sett några fläckar på det vitmålade taket ovanför.

   Radera
  2. hmm det svaret, upplever jag mer som ett hån. jag personligen undrar vart stearinet tar vägen. för uppenbarligen så försvinner det inte i tomma intet.

   Radera
  3. Som med andra aerosoler eller vad man ska kalla det, så förs stearinet ut i luften å sen ner i lungorna på samma sätt som om du eldat ett ljus.

   Låter skumt att tänka på det från den synvinkeln men det är sant

   Radera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook