Translate

Huskurer mot mollusker


Mollusker är små upphöjda prickar med en liten grop i mitten. Ofta dyker de upp på halsen, axlarna och armarna.
Molluskerna orsakas av ett virus och den som en gång haft dem blir vanligtvis immun. Mollusker brukar inte ge några besvär, men en del upplever att de kliar.

I början är molluskerna som små knoppar, sen svullnar de upp och ser nästan ut som en finne. Ibland blir de infekterade.

Om de spricker är det viktigt att undvika hudkontakt med innehållet, som är det som sprider viruset. Sätt ett plåster över om barnet kliar sig.

Ofta får man rådet från vårdcentralen att låta mollusker läka ut av sig själva, men ibland blir de så många och besvärande att man kan ta bort dem t.ex. med frysning.

Det finns mängder av huskurer mot mollusker, men alla verkar ha olika uppfattning om vad som fungerar bäst.
Här är de vanligaste förslagen:
 • Gnid med alsolsprit
 • Badda med en smet av potatismjöl och vatten
 • Gnid med en fläsksvål (fråga mig inte varför!)
 • Gnid med salt 
 • Smörj med zinksalva
 • Smörj med smärtstillande xylocainsalva 

Bildkälla: Wikimedia Commons

3 kommentarer:

 1. Mina söner har båda eksem som vi smörjer med kortisonsalvor. När de var mindre fick de mollusker. Deras hudläkare berättade då att kortison nästan fungerar som "näring" för molluskerna. Vi fick istället rådet att dutta zinkpasta på molluskerna och smörja övrig hud med kortison. Det var ju lite pilligt men zinkpastan var fantastisk! På bara ett par veckor var varenda mollusk uttorkad och borta!

  SvaraRadera
 2. Min ena dotter var knottrig av mollusker när hon var liten, såg fruktansvärd ut under en lång tid. Nu fick hon ett torreksem på ryggen dessutom så vi tog en stark kortisonsalva vi hade hemma, och smörjde med vilket resulterade i att de var helt borta på 3 smörjningar med kortison inom 1 vecka. Så till skillnad från ovanstående så anser ju jag att kortison hjälper. Samma sak mot svinkoppor har jag precis erfarat. Så har ni kortison hemma, prova. Det är väl knappast något man lär få utskrivet av en läkare mot mollusker och svinisar tyvärr...

  SvaraRadera
 3. Observera dock att kortison kan ge allvarliga biverkningar. Särskilt om den smörjs på tunn hud. kan leda till Topical Steroid Withdrawal om man har otur.

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook