Translate

Smartare silverförvaring

I ett tidigare inlägg har jag ju skrivit om den absolut smidigaste och enklaste silverputs-metoden.
Denna metod är så bra att man kanske riktigt längtar efter att silverföremålen ska svarta så det blir dags att putsa dem igen. :)
(Vill man verkligen få svart silver snabbt rekommenderar jag att äta ägg med silversked...!)

Vill man trots allt att silverbesticken, ljusstakarna, smyckena och liknande ska behålla sin glans så länge som möjligt kan man förvara dem i slutna plastpåsar - gärna så kallade blixtlåspåsar (såna man kan öppna och stänga genom att pressa ihop öppningen).

Använder man dammsugarmetoden på påsarna innan de stängs blir effekten ännu bättre - dvs man suger ut luften ur påsarna med dammsugaren. Tänk dock på att täcka dammsugarmunstycket med t ex en nylonstrumpa först, så att inte mindre silverföremål sugs in!

Det är syre och svavelföreningar i luften som orsakar den svarta beläggningen på silvret, genom att silvret reagerar och bildar silversulfid. Denna reaktion påskyndas av fukt.
Så här ser reaktionen ut, om någon är kemiintresserad:
4 Ag + 2 H2S + O2  --> 2 Ag2S + 2 H2O
En liten bit vit krita i smyckeskrinet eller silverbesticklådan absorberar fukten och hjälper därför också till att fördröja svartnandet.

 (Bilder: packoplock.se, Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook