2.2.11

Få bort oljekrita-fläckar

Har man (som vi) en påhittig 4-åring hemma kan man ibland behöva tips om hur man kan få bort kritfläckar från golv, väggar och textilier... Är fläckarna dessutom gjorda med oljekritor (pastellkritor) är det ganska knepigt.

Efter en stund av "trial and error" med diverse olika rengöringsprodukter kom vi fram till att effektivaste sättet att få bort kritfläckarna från trägolvet och väggarna var att gnida med en mikfrofiberduk (eller den grova sidan på en tvättsvamp) och vanlig hårdtvål (flytande tvål fungerade inte, den är för utspädd).

De värsta ställena gick bort med aceton. (OBS! Tänk på att aceton även kan ta bort färgen från målade ytor, så använd med stor försiktighet! Testa helst först på ett osynligt ställe.)

Det fungerade också att sudda bort fläcken med vanligt suddgummi, och sen gnida bort det som återstod med diskmedel och vatten, men med den metoden förbrukades ganska många suddgummin.

Fläckarna på textilier gick också bort med hårdtvål och varmt vatten.


5 kommentarer:

 1. vill tipsa andra föräldrar ifall deras lilla ögonsten får för sig att klottra ner morfars parekttgolv(det enda snygga i huset) med pastellkrita...
  rödsprit på bomullstuss, gnid ordentligt i träets fiberriktning, torka av med ljummet vatten o fibertrasa, putsa till med en droppe möbelpolish, good as new..suck av lättnad!

  SvaraRadera
 2. Suddgummi funkade förvånansvärt bra. Tack!

  SvaraRadera
 3. Hårdtvål och mikroduk räddade min golv! Tusen tack för att du har delat det här!

  SvaraRadera
 4. Såpa och svamp fungerar kanon bra mot kritor på duk!

  SvaraRadera
 5. Inte ens ett barn som har varit i farten här, men ändå lyckats få kritstreck på trägolvet, troligen från en skräddarkrita. Sudd funkade bra. Tack!

  SvaraRadera