10.6.11

Pollenallergi?

Här kommer några huskurer för den som är allergisk mot pollen, eller lider av hösnuva.

  • Att tugga regelbundet på färsk bivax sägs förebygga allergi, eftersom man då får i sig små små doser pollen, så att immunförsvaret får tid att bygga upp en resistens. Börja i god tid innan pollensäsongen (t.ex. på vintern) och fortsätt tills det inte är risk för pollen i luften längre.


  • Även honung sägs ha denna effekt eftersom det innehåller lite pollenrester precis som bivaxen. Är ju godare också. =)  Dessutom är honung lite antiseptiskt och innehåller både vitaminer och nyttiga mineraler. Men ta svensk honung, helst producerad lokalt där du bor, så att det blir samma sorts pollen som du sedan får i dig genom luften.

  • Är det björk som orsakar allergin kan man testa dricka björksav regelbundet. Det går även att göra en slags öl-liknande dryck av björksaven om man föredrar det. =)  Recept på det får jag fixa till ett senare inlägg!

  • Att skölja näsan med saltlösning gör att pollen och bakterier rensas ut, så att besvären lindras. Detta är också bra mot vanlig snuva och nästäppa! (Det finns särskilda näskannor för ändamålet i hälsokostbutiker och liknande, men det går ju också att använda en liten sprutflaska eller en sån där tuta man har till att skölja öronen.)
  • Att då och då tvätta hela ansiktet i iskallt vatten lindrar både mot nästäppan och klådan.
Några av tipsen kommer från Fråga mormor och UnderbaraClara. Bilder: Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar