25.2.12

Björksavsdricka

Jag skrev ju tidigare om hur björksav kunde hjälpa till att motverka pollenallergi.
Nu har jag tagit reda på mer om hur man går till väga, dels för att få fram björksaven ur trädet och dels hur man kan tillaga en god svagdricka av den.
Info om björksav:
Förutom att saven som sagt kan motverka pollenallergi är den också väldigt rik på vitaminer och mineraler och bra för magen (svagt laxerande). Förr i tiden hade man sav som en slags hälsodryck efter vinterns vitaminbrist.
VIKTIGT: Man får aldrig tappa sav från andras björkar utan tillstånd. Gör det på din egen mark, eller fråga ägaren om lov. Allemansrätten omfattar INTE att tappa sav...Utvinna björksav:
Björksaven börjar stiga på våren, från mars-maj beroende på hur långt norrut man bor. Enligt gammal sedvänja börjar man tappa sav när björkens löv är stora som musöron.
När bladen slagit ut helt ska man sluta tappa sav, då är det viktigt att korka igen hålet noga. Man ska helst inte tappa sav från samma träd oftare än vart 3-4 år för att det inte ska utarmas.


 •  Skär av ca 30 cm från en vanlig trädgårdsslang. Forma ena änden så att den blir lite oval, så att en spets bildas.
 • Borra ett hål i björkstammen några centimeter in (så att saven börjar droppa), med samma diameter som slangen. 
 • Ta en tom läskflaska, glasburk eller liknande. Doppa ner den ovala änden av slangen i den och bind fast den på björkstammen, och stoppa in andra änden i hålet. Glöm inte att tömma ur saven ur flaskan lite då och då under dagarna.
 • När du inte ska ha mer sav (eller när bladen slagit ut helt på björken) är det viktigt att plugga igen hållet noga med en kork eller avskuren gren eller liknande.
 • Ett annat smart sätt att utvinna sav är också att skära av spetsen på en gren och surra fast flaskan direkt på den!    Koka björkdricka:
  Björksaven är god att dricka som den är, eventuellt smaksatt med lite socker och citron. Men man kan även koka en slags svagdricka av sav, jäst och socker.


  • Värm 5 liter björksav till fingervarmt (37 grader).
  • Vispa ner ½ krm torrjäst i den varma saven. Tillsätt ca 75 g socker.
  • Låt stå övertäckt ca 1 dygn i rumsvärme så att det börjar jäsa. 
  • Tappa upp drickan i rena glasflaskor och slut till dem. Låt jäsa ytterligare 10-12 timmar i rumstemperatur. Ställ sedan i kylskåp, där det håller sig flera veckor.


  Tips 1! Ovanstående är ett svagt recept och den färdiga drycken innehåller knappast någon alkohol, men vill man ha det starkare kan man ta mer jäst (t.ex. ett helt paket på 50 g) och jäsa längre tid (3-4 dagar).

  Tips 2! Byt ut sockret mot honung efter smak. Eftersom honung också sägs motverka pollenallergi får man ju dubbel effekt på det viset. =)


  (Bilder: Wikipedia, info: Shenet)

  1 kommentar: