Frön
Många växter går utmärkt att så från frö. T.ex. brukar jag samla in frö från violer och penséer, pumpor och gurkor, solros, gräslök, luktärt, sockerärt, lupin, ros (de sorter som bildar nypon), akleja m.fl. Du kan säkert komma på fler sorter själv. Vissa fröer gror fort, andra tar längre tid på sig. Man får prova sig fram!
Jag brukar först låta fröna torka på hushållspapper, och sen lägger jag över dem i olika burkar med en liten etikett som talar om vad de innehåller. Framåt vårkanten sår jag fröna i såjord inomhus, alternativt vanlig blomjord utblandad med lite sand. Vissa sår jag direkt utomhus, som t.ex. lupiner, solrosor och ärtor.
Pensé
Luktärt
Sticklingar
Sticklingar sägs växa bättre om man stjäl dem, men jag föredrar att fråga om lov innan jag tar dem. :) Mina växer bra ändå...
Växter som är bra att föröka genom sticklingar är t.ex. pelargon, aloe, porslinsblomma (hoya), St Paulia, rosengeranium, novemberkaktus och andra kaktusarter, paradisträd, syren, rhododendron, kryddörter av olika slag, "häckväxter" som t.ex. pil, liguster, buxbom, etc.
Man tar ett ganska långt skott strax ovanför ett bladpar på växten man ska föröka, helst ett årsskott som inte har blomma/knopp. Skär med en ren sekatör eller kniv. Blocka sedan bort de nedersta bladen så det blir en ganska lång stam.
Om det är en vedartad växt skalar man av lite av barken några cm längst ner.
Under hemtransporten kan man lägga skottet i fuktigt hushållspapper eller bomull i en tillsluten plastpåse, som man först blåst upp med luft och sedan knutit till.
När man sedan planterar skottet ska det helst ske i porös jord, t.ex. jord utblandad med torv och sand, eller fuktig vitmossa*. Då får rötterna lätt att utvecklas.
Placera en plastpåse med några små hål i över krukan, så blir det en fuktig och bra miljö. Sedan ställer man krukan i ett fönster som inte har direkt sol, och ser till att jorden hålls lagom fuktig (ej för blöt). När det bildats ett rotsystem kan växten planteras om i vanlig jord, eller planteras ut om vädret tillåter.
Man ska inte försöka rota sticklingar genom att placera den i ett vattenglas, det brukar bara resultera i att växten ruttnar eller får svårare att rota sig i jord sen.
Salvia
Aloe
Rosengeranium (doftgeranium)
Avläggare
Många växter bildar själva ut avläggare genom att grenar som hamnar under jord får egna rotsystem och så småningom lossnar från "moderplantan". Andra bildar långa revor med små "dotterplantor" på, som t.ex. jordgubbar/smultron och ampellilja. Dessa dotterplantor är väldigt enkla att plantera, ofta bildar de rotsystem själva och man kan bara böja ner dem i jorden så börjar de växa. När de fått ett ordentligt rotsystem skär man av dem från moderplantan och flyttar dem dit man vill ha dem.
Vill man kan man i stället skära av dotterplantorna direkt och plantera dem i porös jord som t.ex. såjord eller planteringsjord utblandad med sand och torv, eller fuktig vitmossa*. Gör sedan på samma sätt som med sticklingarna ovan, dvs placera en plastpåse över krukan och placera i ett fönster utan direkt sol.
Vill man att en utomhusväxt ska bilda avläggare kan man hjälpa den på traven genom att själv böja ner några av de nedre grenarna. För att rötter snabbare ska bildas kan man skala av lite bark med en kniv på några ställen, innan man trycker ner grenen under jorden. Sedan kan man fästa den i marken med en u-formad, tjock ståltråd, eller t.ex. en tältpinne. När man ser att rötter har bildats (kan ta 1-2 år för vissa växter!) kan man så småningom skära av grenen från moderplantan och plantera om dit man vill ha den.
Växter som lämpar sig att föröka med avläggare är t.ex. ampellilja, jordgubbar/smultron, rhododendron, vinbär, krusbär, klängväxter och marktäckare som t.ex. kaprifol, clematis, vintergröna och murgröna.
Jordgubbar
Ampellilja
*) Slutligen en liten parentes angående vitmossa...
Vitmossa förväxlas väldigt ofta med fönsterlav, som används t.ex. i adventsljusstakar eller förr i tiden som isolering mellan ytter- och innerfönster.
Fönsterlav blir snabbt torr och spröd och fungerar inte alls att rota sticklingar i, eller för den delen lägga på sår som de gör i filmen Ronja Rövardotter. Lika skrattretande varje gång jag ser den filmen. :)
Vitmossa är grön i naturen, men blir vit i torkat tillstånd. I naturen hittar man den i våtmarker och träsk, i diken och på andra fuktiga ställen. Den är en mästare på att suga till sig vatten, och användes därför förr i tiden som absorberande material t.ex. på sår, eller i blöjor och bindor.
Här är en bild på fönsterlav, och en på vitmossa. Så kan du leka besserwisser mot dina vänner i juletider. :)
Fönsterlav (till vänster) och vitmossa (till höger).
(Bilder i detta inlägg: Egentagna, wikipedia.se, odla.nu samt faktoider.nu)
Riktigt bra skrivet om ett intressant ämne. Det ger ju extra glädje med växter man drivit fram själv och inte bara köpt. ;-)
SvaraRaderaVad roligt att du tycker det. =) Tack!
Radera