Translate

Guide: Föröka dina växter

Om du vill få fler växter är ett bra och billigt sätt att föröka dem själv. De tre vanligaste sätten är att samla in frön, att ta sticklingar, eller att göra avläggare.

Frön
Många växter går utmärkt att så från egensamlade frön. T.ex. violer och penséer, pumpor, tomater, paprika, chili, solros, gräslök, luktärt, sockerärt, lupin, ros, akleja m.fl. Vissa fröer gror snabbt, andra tar längre tid på sig. Man får prova sig fram!

Jag brukar först låta fröna torka på hushållspapper, och sen lägger jag över dem i kuvert med en etikett som talar om vad de innehåller. Framåt vårkanten sår jag fröna i inomhus. Vissa sår jag direkt utomhus, som t.ex. lupiner, solrosor och ärtor.

 
Luktärt

 Pensé


Sticklingar
Sticklingar sägs växa bättre om man stjäl dem, men jag föredrar att fråga om lov innan jag tar dem. :) Mina växer bra ändå...
Växter som är bra att föröka genom sticklingar är t.ex. pelargon, aloe, porslinsblomma (hoya), St Paulia, rosengeranium, novemberkaktus och andra kaktusarter, paradisträd, syren, rhododendron, kryddörter av olika slag, "häckväxter" som t.ex. pil, liguster, buxbom, etc.

Man tar ett ganska långt skott strax under ett bladpar på växten man ska föröka, helst ett årsskott som inte har blomma/knopp. Skär med en ren sekatör eller kniv. Blocka sedan bort de nedersta bladen, det är där rötterna utvecklas.

När man sedan planterar skottet ska det helst ske i porös jord, t.ex. jord utblandad med torv eller fuktig vermikulit (finns att köpa i växthandeln). Då får rötterna lätt att utvecklas. Placera en plastpåse över krukan, så blir det en fuktig och bra miljö. Sedan ställer man krukan i ett fönster som inte har direkt sol, och ser till att jorden hålls lagom fuktig (ej för blöt). När det bildats ett rotsystem kan växten planteras om i vanlig jord, eller planteras ut om vädret tillåter.


Salvia

Aloe

 Rosengeranium (doftgeranium)


Avläggare
Många växter bildar själva ut avläggare genom att grenar som hamnar under jord får egna rotsystem och så småningom lossnar från "moderplantan". Andra bildar långa revor med små "dotterplantor" på, som t.ex. jordgubbar/smultron och ampellilja. Dessa dotterplantor är väldigt enkla att plantera, ofta bildar de rotsystem själva och man kan bara böja ner dem i jorden så börjar de växa. När de fått ett ordentligt rotsystem skär man av dem från moderplantan och flyttar dem dit man vill ha dem. 
Vill man kan man i stället skära av dotterplantorna direkt och plantera dem i porös jord. Gör sedan på samma sätt som med sticklingarna ovan, dvs placera en plastpåse över krukan och placera i ett fönster utan direkt sol.

Vill man att en utomhusväxt ska bilda avläggare kan man hjälpa den på traven genom att själv böja ner några av de nedre grenarna. För att rötter snabbare ska bildas kan man skala av lite bark med en kniv på några ställen, innan man trycker ner grenen under jorden. Sedan kan man fästa den i marken med en u-formad, tjock ståltråd, eller t.ex. en tältpinne. När man ser att rötter har bildats (kan ta 1-2 år för vissa växter!) kan man så småningom skära av grenen från moderplantan och plantera om dit man vill ha den.

Växter som lämpar sig att föröka med avläggare är t.ex. ampellilja, jordgubbar/smultron, rhododendron, vinbär, krusbär, klängväxter och marktäckare som t.ex. kaprifol, clematis, vintergröna och murgröna.

Jordgubbar

AmpelliljaBilder i detta inlägg: Egentagna, wikipedia.se och odla.nu

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra skrivet om ett intressant ämne. Det ger ju extra glädje med växter man drivit fram själv och inte bara köpt. ;-)

    SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook