Här har jag samlat mina bästa tips för att gröpa ur och karva en halloweenpumpa, en så kallad "jack o' lantern", samt hur du sedan kan ta vara på både kärnorna och fruktköttet.
Vissa skär ut fruktköttet direkt i samma pumpa som sen ska bli en lykta - men jag tycker det är betydligt enklare att ta vara på det efteråt när lyktan använts färdigt. Då bara skär jag hela i bitar och kokar.
Vill jag laga mat eller pumpapaj direkt använder jag en extra, liten pumpa till detta, alternativt använder förra årets halloweenpumpa som jag kokat, mixat och frusit in.
- Först i denna guide finns steg-för-steg hur du gör en lykta av din pumpa.
- Näst sist finns tips på vad du kan använda kärnorna och fruktköttet till och hur du går tillväga.
- Allra sist hittar du inspirationsbilder på pumpor vi gjort under åren.
Hur man gör ett ansikte eller annat mönster:
- Börja med att öppna pumpan med en vass kniv. Jag skär alltid av botten för att inte få en synlig, ful skarv.
- Om du ska ha ljus i pumpan, skär till bottenbiten så den blir platt och med en fördjupning för ljuset så det står stadigt.
- Gröp ur fröna och det trådiga innanmätet med hjälp av en elvisp om du har. Det går också med en slev men är betydligt mer arbetsamt.
- Rita ett ansikte på pumpan med blyerts och fyll i med tusch. Raka linjer är enklast att skära.
- Skär efter linjerna med en smal kniv. Tryck djupt.
Om du vill ha ljusare partier i ansiktet/mönstret, t.ex. som jag gjort här med ögonen, skär du av bara det yttre orangea skalet. - Tänd ljuset och så är din halloweenpumpa klar!
Hur man tar vara på fröna
- Skölj pumpakärnorna och låt rinna av i ett durkslag.
- Torka dem en stund på hushållspapper.
- Blanda 3 dl pumpakärnor med 2 msk olja (t.ex. rapsolja) och ca 1,5 tsk salt.
- Rosta i en stekpanna på hög värme ca 5-10 minuter eller i ugn 175 grader drygt 20 min.
Hur man tar vara på fruktköttet:
Enklast är att vänta tills du tröttnat på lyktan. Om den står utomhus håller den sig fräsch 3-4 dagar även uppskuren.
Eller ta en ny pumpa till matlagning/bakning.
Gör då så här:
- Skär pumpan i stora bitar.
- Skala av det yttre orangea skalet med en potatisskalare.
- Koka i lättsaltat vatten ca 20 minuter, eller tills fruktköttet känns mjukt. Testa med en kniv, den ska bli ungefär som kokt potatis.
- Sila av i ett durkslag.
- Mixa eller mosa pumpan till en slät massa.
- Pumpapaj (se recept nedan)
- Gratänger, soppor, grytor - allt som du har squash i kan ersättas med pumpa.
- Mjuka kakor, t.ex. banankaka. Ersätt bananen med kokt pumpa.
- Bröd. Tillsätt någon dl kokt pumpa till degen så blir brödet saftigt och nyttigt.
Recept på pumpapaj
Pumpapaj
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar