6.12.13

Gammaldags kandissocker till jul

Ett kul och lärorikt julgodis är att göra klubbor med kandissocker. Pinnar doppas i en sockerlösning och sedan kan man se hur sockerkristallerna växer på pinnen. Som magi!

Detta godis tar ganska lång tid innan det blir klart. Räkna med minst  1-2 veckor.

Ingredienser:
2 dl vatten
6-7 dl socker
Karamellfärg
Höga glas/glasburkar
Grillspett av trä
Klädnypor

Koka upp vattnet i en gryta och rör ner sockret tills allt löst sig och du fått en mättad sockerlösning (ser ut som en blek sirap). Låt svalna helt, gärna i kylskåp (det ska vara kallt).

Doppa grillspetten i lösningen och rulla dem i strösocker. Låt svalna helt och torka. Detta blir basen som kandissockret ska växa på, så det är viktigt att de är helt torra!

Droppa ner några droppar karamellfärg i glasen, en färg till varje glas (eller låt ett glas vara ofärgat). Doppa ner 1-2 grillspett i varje glas och justera dem med hjälp av klädnypor så att de "hänger fritt" i glasen.

Sedan är det bara att vänta och se sockerkristallerna växa på pinnarna.





Bilder: Doodlecraft

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar