29.6.13

Godaste jordgubbarna

Nu är ju jordgubbssäsongen i full gång, och en liten påminnelse om hur man får godast gubbar skadar inte!

 • Tips ett: Skölj aldrig jordgubbar! De tappar massor av smak när de sköljs, eftersom de suger åt sig vattnet nästan som svampar. Av samma anledning ska man inte heller plocka jordgubbar när det regnar eller nyss har regnat.
 • Tips två: Jordgubbarna håller sig bäst om de förvaras i kylskåp - men servera dem aldrig direkt från kylen. När de är kylskåpskalla tappar de smak, rumsvärmen får dem att bli söta igen. Låt dem därför stå framme en stund innan serveringen.
Uppdatering! Några kommenterade nedan att man kan behöva skölja bären för att få bort jord och smuts, samt rester av bekämpningsmedel. När det gäller jord och smuts är det lätt att borsta bort med en bakpensel eller med fingrarna.

Men när det gäller bekämpningsmedel går detta inte ens att skölja bort. =(
Jordgubbar är tillsammans med potatis den gröda som besprutas mest av alla, upp till 7-8 gånger per säsong. Det innebär att medlet kommer finnas inne i bären även om de sköljs. Enda sättet att undvika besprutningsmedlen är att köpa ekologiska jordgubbar.

Tittar man på Kravs lista över ekologiska jordgubbsodlare är den dock sorgligt kort! I mitt län, Västra Götaland, fanns det bara fem ekologiska jordgubbsodlare på listan.

Nästa år kommer vi odla våra egna jordgubbar. Tack ni som kommenterade för infon, jag trodde i min oskuld att svenska jordgubbsodlare inte besprutar sina bär...


3 kommentarer:

 1. Ska man då äta osköljda jordgubbar med en massa besprutning, jord och sand på?

  SvaraRadera
 2. Problemet med att inte skölja är ju just eventuella besprutningsrester och även om man plockat gubbarna själv så är det ju inte så gott att få smuts eller insekter i munnen.

  SvaraRadera
 3. Jag läste nånstans att man om man måste skölja gör det innan du tar bort de gröna på varje jordgubbe. Då tappar de inte lika mycket smak

  SvaraRadera