Translate

Smart och miljövänlig gödning

 

Få frodiga, friska växter inne och utomhus med hjälp av helt gratis näring från naturen - och dig själv!

 1. Gödsla med ogräs. Brännässlor, kirskål, parksallat, åkervinda - allting kan bli finfin gödning till dina växter, genom att du förvandlar det till sk. nässelvatten.

  Lägg ogräset i en spann med lock, och täck med vatten. Låt stå tills det börjar stinka nåt förfärligt - då är det klart! Någon vecka brukar det ta. Sila av de nu ruttna bladen och späd vätskan som blir kvar med 1 del nässelvatten + 10 delar vatten, annars blir det för starkt.

  Pga lukten passar denna gödning bäst utomhus.


  Brännässla


 2. Gödsla med brunalger och annan tång. Bor du nära havet är det perfekt att samla uppspolad tång och gödsla med. Sprid över jorden - sen är det klart!


  Brunalger. Bildkälla: Wikimedia commons

 3. Gröngödsling är ett annat sätt. Ta gräsklipp, bortrensade blad, töm kompostkvarnen - och sprid på jorden under dina växter. Denna metod kallas även täckodling och är dessutom bra eftersom fukt hålls kvar i jorden bättre.

  En nackdel med att täckodla är dock att sniglar och tvestjärtar gärna samlas under täcket. Lyft täcket då och då och kolla så du inte råkar skapa en snigelodling av misstag...

 4. Gödsla med akvarievatten eller från en damm om du har en sådan.

 5. Gödsla med ditt och övriga familjens kiss. Det är gratis och otroligt näringsrikt, men späd ut det: 1 del kiss, 10 delar vatten, annars blir det för starkt. 
  Kissvatten kallas ibland även guldvatten, så nu vet du vad det är om du ser ordet. :)


Praktisk kanna som man kan kissa direkt i

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook