5.4.12

Äggtips

Här kommer några äggtips så här inför påsk!
  • För att ta reda på om ägget är kokt eller rått, snurra det på bordet. Stannar det snabbt är det rått, snurrar det länge är det kokt.
  • Så vet du om ett ägg blivit dåligt: Skaka lite på ägget, om det skvalpar är det risk att det blivit dåligt. Knäck det i ett glas och lukta, luktar det bra kan det användas till t.ex. omelett eller bakning.
  • Om ägget klibbat fast i kartongen är det bara att blöta den lite med vatten, så lossnar ägget lätt utan att spricka.
  • Undvik att ägget spricker: Innan kokningen, stick hål på skalet i botten av ägget med en knappnål. Stick hål på hinnan innanför också.
  • Häll lite salt i vattnet vid kokningen, så koagulerar äggen fortare i vattnet om de spricker, så att inte innehållet rinner ut.
  • Börja i botten av ägget när du skalar, så går det lättare. Dvs inte i den spetsiga sidan av ägget.
  • Äldre ägg är mycket lättare att skala än helt färska!
  • Ska du göra många ägghalvor? Klipp isär dem med kökssaxen så går det snabbare!



 

(Bilder: Wikipedia)

2 kommentarer:

  1. Ett annat sätt att kolla om äggen är dåliga är att lägga dem i en skål med vatten. Sjunker det så är det okej, flyter det så är det dåligt då det bildas någon slags gas eller liknande när det blir dåligt som gör att det flyter.

    SvaraRadera
  2. Nejdå, ingen gas. Det är bara den naturliga luftbubblan som blir större eftersom ägget torkar ihop. Därmed flyter det lättare.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...