Translate

Avlagringar i toaletten

Fråga: I min toa är det bruna avlagringar som inte går bort med vanligt medel. Där jag bor har vi mycket kalk i vattnet. Men det verkar inte vara kalk (har testat ättika). Vet inte om det kan vara koppar från rören. Har testat med svinto, såpa och vanligt toarengöring. /Lena

Svar: Vi får också missfärgningar pga hårt vatten, anledningen att inte ättika hjälper så snabbt är att den syran är ganska mild.

Det du kan testa är att ta toaborsten och liksom trycka så att det mesta av vattnet i toan trycks ner i avloppet – så att det blir nästan tomt på vatten. Sedan får man fylla med mycket ättika, kanske hela flaskan – eller någon starkare syra, brukar finnas starka avkalkare i affären. Man kan även ha i lite salt, som snabbar på effekten av syran.

Sedan måste detta stå flera timmar, gärna över natten. Man kan skura med borsten då och då så hjälper man till att luckra upp avlagringarna mekaniskt. Och fylla på mer ättika om det avdunstat.

Sitter avlagringarna högre upp på sidan av skålen kan du dränka in toapapper med ättika och lägga över stället, och täcka med plastfolie som förhindrar att det avdunstar.

Har du nu tur fungerar behandlingen och du blir av med missfärgningen – om inte så får du göra som vi och efter ett tag byta hela toastolen mot en ny. Det är lättare att hålla efter om det inte blivit ingrott. Nu har vi bara missfärgningar långt in där man inte kommer åt med borsten (och där det inte syns).

9 kommentarer:

 1. Jag brukar använda citronsyra, det är ju lite starkare. Spola en gång så skålen blir blöt sen sprid ut det längs kanterna så det fastnar och häll sen ner resten i vattnet. Ju längre det står desto bättre. Skrubba sen med toaborsten.
  Citronsyra funkar även till diskmaskinen och tvättmaskinen för avkalkning nån gång då och då, nån matsked brukar räcka. I tvättmaskinen ska det hällas i trumman.

  SvaraRadera
 2. Salpetersyra i max fyra timmar fick vi som tips utav vår hyresvärd. Har man i det för länge börjar det fräta på emaljen

  SvaraRadera
 3. Coca Cola funkar oxå bra. Häll i och låt det stå över natten. sen är den som ny. Förhoppningsvis :-)

  SvaraRadera
 4. Jag brukar slå i en skvätt klorin på kvällen och låta det stå under natten, på morgonen är toan vit o fin igen =)

  SvaraRadera
 5. Prova med 1 - 2 pressade citroner, rör om i "grytan", låt sedan stå beroende på hur hårt det sitter, avsluta med toaborsten, funkar "skit-bra"! ;-)

  SvaraRadera
 6. Vårt hus har relinats och vi får inte hälla någon typ av syra eller klorin i rören. Det fräter för mycket på stamrören säger vår ordförande i Brf. Om ny läcka uppdagas i stammarna så får vi boende ta kostnaden om det uppdagas att någon har fuskat.
  Så vad kan man göra?

  SvaraRadera
 7. Vårt hus har relinats och vi får inte hälla någon typ av syra eller klorin i rören. Det fräter för mycket på stamrören säger vår ordförande i Brf. Om ny läcka uppdagas i stammarna så får vi boende ta kostnaden om det uppdagas att någon har fuskat.
  Så vad kan man göra?

  SvaraRadera
 8. Använd vanlig tandkräm! En liten sträng på toaborsten och så borsta runt, färdigt och fint!

  SvaraRadera
 9. Om man använder tandkräm eller annat med slipmedel förstör man glasyren i WC skålen och det blir ännu värre sedan. Citronsyra!

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook