4.6.09

Djur och odjur

Problem med småkryp? Eller är det större djur som ställer till det? Här har jag samlat lite tips:


Bananflugor/fruktflugor (förväxlas ofta med blomflugor (se nedan))
- Bananflugorna kommer fram när det finns övermogen frukt eller gammal mat framme i huset. Bästa sättet att undvika problemet är att förvara frukten i kylskåpet eller inpackad i stängda plastpåsar. Särskilt bananerna. Ha aldrig matrester framme och släng kompostavfallet i ett slutet kärl.
Andra tips:
- Gör en fälla genom att blanda t.ex röd vinäger, sirap eller öl med en droppe diskmedel (för att ta bort ytspänningen) i ett glas, en liten flaska eller liknande. Blandningen lockar till sig flugorna som drunknar.
- Häll kokande vatten i diskhon, ibland lägger de sina ägg nere i avloppsröret.
- Sug upp dem i dammsugaren.

Bladlöss och annan ohyra på växterna
- Kommer oftast på växter som inte mår så bra. Står den för ljust? För mörkt? Får den för mycket vatten eller för lite? För lite näring? Testa också att ge växten ny jord.
- Man kan spruta såpvatten på växtens blad med en sprayflaska, så får inte bladlössen fäste.

Blomflugor/sorgmyggor
- Kommer i krukväxterna när man vattnat för mycket. De försvinner om man låter jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna.
- Andra tips är att stoppa tändstickor med svavlet neråt eller cigarettfimpar i krukorna.

Getingar
- Om man hittar boet kan man dammsuga upp alla getingarna en efter en när de flyger ut. Tejpa för dammsugarmunstycket efteråt så dör de på några dagar.
- Små getingbon kan man slå ner med en kvast eller pinne.
- Hemmagjord getingfälla (som lockar bort getingarna från ditt middagsbord): Ta en 0,5 liters petflaska och borra några hål (ca 1-1,5cm stora). Fyll med några cm saftkoncentrat i botten. Klart!
Häng upp flera fällor i snören runt tomten och töm ut de döda getingarna vid behov.
- Eller: Ring anticimex! (Hjälp med skadedjursbekämpning ingår ofta i hemförsäkringen)

Katter
- Kattkiss i rabatten/sandlådan: Spraya en blandning av ättika och vatten på stället där de går. Upprepa efter regn. Fungerar både inomhus och utomhus, men inomhus blir det ju ättikslukt i stället...
- Katthår (eller hundhår) på kläder/möbler: Vira en tejp runt handen och dra, eller ta en klädborste (finns i de flesta livsmedelsaffärer o dyl). Man kan också testa att ta på sig diskhandskar och dra upp tussarna med den.

Kryp i skafferiet
- Testa lägga lagerblad eller skalade vitlöksklyftor i en skål i skåpet, de gillar inte lukten! Se också till att hålla skafferiet välstädat (dammsug gärna), kassera alla förpackningar som angripits och förvara sen torrvarorna i stängda plastpåsar eller burkar så kommer inte krypen in.
- Läs fler tips på Anticimex webbsida.

Myror
- Strö något med stark lukt direkt på myrstacken så flyttar myrorna. T.ex: Peppar, kanel, nejlikor, kaffesump, bikarbonat. Om man inte hittar boet kan man testa strö det där man hittar flest myror. Se också till att inte ha mat eller matrester liggande framme, lukten av maten lockar in myrorna i huset.
- Eller: Ring anticimex!

Möss och råttor
- Enkvistar och vitlök eller vanlig lök som strös ut vid musboet sägs hjälpa. Men vi har haft mest hjälp av vanliga hederliga fällor som gillras med ost eller korv och vittjas ofta... efter ett tag kommer inte mössen tillbaka. Om någon mus då och då irrar sig in går den i fällan.
- Eller så ringer man anticimex!

Rådjur
Rådjur som kommer in på tomten kan göra stor skada, särskilt älskar de tulpaner men även grönsakslandet kan bli ordentligt förstört. Några tips:
- Hyvla över en starkt luktande hårdtvål över rabatten/landet och låt ligga. Upprepa efter regn.
- Plantera påskliljor runt tulpanerna. Rådjuren gillar inte påskliljorna och undviker stället (fast min erfarenhet är att de är skickliga att mumsa i sig bara tulpanerna och lämna påskliljorna).
- Ta människorhår och lägg runt om i rabatten så luktar det människa, vilket skrämmer rådjuren.
- Kissa i en hink (eller ta barnens potta), blanda ut med vatten och häll ut på tulpanerna.
- Tussar av ull eller ullgarn som knyts fast här och var i buskar och träd sägs också fungera.

Silverfiskar
- Håll golvet rent från matrester.
- Strö ut bikarbonat där de brukar hålla till.

(Bild: anticimex.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar