31.5.10

Smarta kyltips i sommarvärmen!

- Egna kylklampar kan man göra genom att fylla en 1,5-liters pet-flaska med vatten, fyll ca 75%-80% av flaskan (annars kan den spricka eftersom is tar mer plats än vatten). Lägg sen i frysen som en vanlig kylklamp.

- Ska du ha med saft eller läsk till stranden? Lägg dem i frysen först så fungerar de som kylklampar till den övriga matsäcken du har med dig. När det är dags att fika är saften/läsken iskall och maten fräsch!

- Har du fått platsbrist i kylskåpet?
Om du bara behöver förvara maten en kortare tid (kanske 10-15 timmar t.ex inför ett kalas) kan du använda ugnen som tillfällig kylbox. Fyll den med 5-6 kylklampar (eller flaskor enligt ovan) och ha gärna lika många till i beredskap i frysen så att du kan byta ut dem då och då.

Ett annat sätt, om det som ska förvaras finns i tättslutande flaskor eller burkar (som t.ex vinflaskor, drickor och sillburkar), är att fylla en spann med iskallt vatten och proppa den full med så många kylklampar som får plats. Iskuber går också bra.
Har du riktigt många flaskor som ska kylas kan du fylla hela badkaret.
Är du på stranden kan du lägga ner flaskorna i en plastkasse direkt i havet/sjön! Tänk på att binda fast den först bara...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar