8.6.10

Honungstips

Honung är både gott och användbart. För mig är det ett måste i en kopp te, men det är också jättegott t.ex på rostat bröd.
Min favorit är mörk, svensk ljunghonung. Den är inte så hård som den ljusgula sommarhonungen, och inte lika söt heller upplever jag.

Flytande honung från Sverige är ganska svår att få tag i, och jag tycker absolut man ska köpa svensk honung i första hand. Den är godare, och så är det bättre för miljön!

Vill man använda fast honung i recept kan man med fördel mäta upp rätt mängd i ett inoljat (vanlig matolja) litet värmetåligt kärl, t.ex en äggkopp, och sen köra i mikron några sekunder tills honungen smält. Sen är det bara att hälla ut honungen, inget fastnar i kärlet tack vare oljan.
Och eftersom honungen är smält är den sen lika lätt att blanda i t.ex en smet eller sås som flytande honung.

I matlagningen kan man gärna använda honung. Som smaksättning när man bakar matbröd, scones, kakor mm (byt då ut sockret mot samma mängd honung), eller varför inte som alternativ till socker i sweet chilisås eller andra såser.

När vi ska marinera kött och kyckling använder vi nästan alltid honung i marinaden. Ta ca 1 msk honung per deciliter marinad (kan köpas färdig eller göras egen efter recept i vilken kokbok som helst).
Honung är också gott i glaze (en sås som penslas på strax innan köttet ska ätas).

Sen är det inte dumt med en liten klick honung i frukostfilen eller yoghurten!

Lika delar fil eller yoghurt plus honung blir för övrigt en jättebra ansiktsmask! Smeta in i ansiktet, låt verka ca 10 minuter, skölj sen rent. Komplettera gärna med de klassiska gurkskivorna till ögonen!

Får man torra eller spruckna läppar kan man smörja in dem med honung och låta verka t.ex över natten. Huden blir supermjuk och len.
Det är en kladdig metod, och det är svårt att låta bli att slicka sig om munnen. :)

Torra eller spruckna händer och fötter, behandlas med fördel på samma sätt!
Honung på scones. Mums!

(Bild från Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar