20.2.11

Hemmagjorda semlor

Jag tycker det är godast med egengjorda semlor, för då kan man ju själv precis styra över hur mycket fyllning man vill ha, vilken smak på fyllningen, hur mycket grädde osv. Själva bullarna brukar jag dock inte få till, de blir inte lika fluffiga. Men då kan man ju köpa färdiga bullar i affären och ändå fixa fyllningen själv. :)

Så här brukar jag göra:

1. Jag klipper ut trekantiga hattar ur bullarna med sax, jag klipper jacket ganska djupt ner i bullen så att hatten blir som en pyramid i formen. På så vis blir det automatiskt en håla där man kan stoppa mandelmassa.


2. Godast fyllning tycker jag man får om man river mandelmassa på rivjärn (eller sockerpasta (sugarpaste) om någon är allergisk mot mandel). Blanda den rivna mandelmassan med vispad vispgrädde till en slät smet (jag använder elvispen för att få det slätt). Proportionerna kan varieras efter smak och tycke, jag brukar ta ungefär 2 dl riven mandelmassa till 1 dl vispad grädde men det är inte så noga med måtten.

Sedan fyller jag bullarna med smeten med en tesked.


 3. Grädden klickar jag dit med en sked (man kan ju också spritsa men det blir så kladdigt tycker jag), och så sätter jag hatten på plats. Smartaste sättet att pudra med florsocker tycker jag är att doppa ner en tesil i florsockerpaketet och skaka den över semlorna!Klart!

2 kommentarer:

  1. Jag har ätit en semla i år och jag är redan trött på dem :P
    Men jag kan ju hålla med om att göra egna är bättre än att köpa färdiga. Jag vill inte ha så fasligt mycket grädde som det är på dem...

    SvaraRadera
  2. Smarta vardagstips4 mars 2011 kl. 16:20

    Själv är jag barnsligt förtjust i semlor, kan äta en om dagen om så skulle vara. :)

    SvaraRadera