18.2.11

Nyttigare saft

Ibland vill man ge barnen (eller sig själv) något gott att dricka, men köpesaft och läsk innehåller så mycket konstigheter. Naturligtvis kan man göra hemmagjord saft på självplockade bär, det är ju det allra godaste. Men alla har tyvärr inte tiden och möjligheterna till det... 

Häromdagen tittade jag lite närmare på innehållsförteckningen på en flaska helt vanlig apelsinsaft, och läste: "apelsinjuice, socker, citronsyra, konserveringsmedel".
Det måste man ju kunna fixa själv, utan kemikalier, tänkte jag...
Så jag testade att göra min egen "halvfabrikatsaft" med hjälp av juice, florsocker och vatten. Bara blanda juicen (gärna koncentrat) med florsocker och späda med vatten till önskad styrka. Blir det för surt tar man mer socker, för blaskigt tar man mer juice. Man kan behöva vispa en liten stund så att sockret löser sig helt. Det blev exakt som köpesaft!

Det smarta med att göra sin egen saft på det här sättet är också att man kan bestämma själv hur mycket socker man vill ha.

Nästa gång ska jag testa med druvjuice och andra smaker. Nu dröjer det nog länge tills jag köper färdig saft igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar