17.12.11

Supersmarta pepparkakor!

Här kommer mitt absoluta favoritrecept på hemgjord pepparkaksdeg. Det är så bra att vi döpt dessa pepparkakor till Superpepparkakor!
Ursprungligen kommer receptet från en artikel i tidningen Vi Föräldrar från många år tillbaka, men sedan dess har jag modifierat det något.

Fördelarna med det här receptet är många!
  • Man gör degen och bakar sedan ut den direkt = man slipper framförhållning.
  • Degen bakas ut varm, och blir lika mysig att jobba med som nygjord trolldeg.
  • Man behöver inte mjöla bakbordet!
  • Kakorna är lätta att lyfta till plåten, och blir därför snygga och välformade även när barnen gör dem.
  • Kakorna blir hållfasta, så samma deg kan användas både till pepparkakshus, vanliga kakor eller dekorerade hjärtan att hänga i fönstret.
  • De smakar jättegott! Gör man dem tunna blir de riktigt spröda och smälter i munnen.
Recept:  
Smarta superpepparkakor

250 g smör (godast med äkta smör!)
5 dl strösocker
1 dl sirap (helst mörk)
1½ dl kallt vatten
1 msk malda nejlikor
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk bikarbonat (för tjockare kakor, ta 2 tsk)
14 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp smör, socker och sirap i en gryta. Blanda under tiden nejlikor, kanel och ingefära med det kalla vattnet i ett glas och rör om ordentligt så kryddorna får svälla lite. Blanda mjölet med bikarbonat i en stor bunke.
När smör-sockerblandningen kokat upp tar man av grytan från plattan och rör ner kryddblandningen i grytan. Häll ner det heta i mjölblandningen i bunken. Rör ihop till en deg med en slev, stjälp sedan upp på bakbordet och knåda samman.

Vid utbakningen behövs inget mjöl, men arbetar man på bakbord eller diskbänk kan den behövas oljas in något innan (med vanlig matolja).
Allra bäst blir resultatet om man har en vaxduk under när man kavlar!

När degen kallnar blir den hård och svårkavlad. Kavla därför bara ut en bit i taget och låt resten av degen hålla sig varm under en handduk i bunken.
Deg som svalnat (eller som man lagt i kylen om man vill fortsätta en annan dag) blir lättkavlad igen om man kör den några sekunder på högsta effekt i mikron!

Ta ut kakor med pepparkaksmått. (Har man inga mått kan man använda upp-och-nedvända dricksglas eller skära egna figurer med en kniv.)
Grädda dem ca 4 minuter i mitten av ugnen (eller tills de fått fin färg).Egna bilder

1 kommentar:

  1. Detta recept är verkligen jättebra! Vi har bakat efter det i flera år, så tack för tipset! Det är lättbakat och så bra att kunna baka pepparkakor spontant utan att behöva köpa färdig deg.

    SvaraRadera