Translate

Tvättnötter = bluff?

Ibland när jag skrivit inlägg om tvättmedel eller sköljmedel här på bloggen har det kommit kommentarer om att jag borde använda tvättnötter i stället, då detta ska vara så mycket bättre för miljön.

Nu har tidningen Råd & Rön testat just tvättnötter och tvättbollar, och kommit fram till att tvätten blir exakt lika ren utan nötter/bollar. Nötterna har alltså enligt dem ingen effekt alls. Däremot menar de att tvätten blir lite ren ändå på grund av det varma vattnet i maskinen (både med eller utan nötter).

Huruvida testerna stämmer till 100% kan jag inte uttala mig om, jag har aldrig testat tvättnötter själv. Men man blir ju lite misstänksam, är det bara en skicklig försäljningsbluff som ska lura miljömedvetna konsumenter?

Sedan har jag alltid undrat varför folk har envisats med att importera dessa nötter långväga ifrån. Det borde ju också vara negativt för miljön. Anledningen att tvättnötterna sägs fungera beror ju på såpämnena i dem, menar jag, så varför inte ta svensk såpa i stället? Lika miljövänligt och dessutom billigare. Och fungerar kanske bättre också?5 kommentarer:

 1. Dessutom finns det en intressant socioekonomisk aspekt av det hela. De fattiga människorna i bland annat Indien som brukade använda tvättnötter har inte längre råd att köpa dem när allt skall exporteras hit. De måste då istället köpa de billigaste tvättmedel de kan hitta, som innehåller massa kemikalier och annan skit, och använda dessa trots att det inte finns några reningsverk utan allt rinner rakt ut i floder och vattendrag. Det låter väl miljövänligt, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om detta stämmer blir man ju ännu mer o-sugen att köpa tvättnötter! Vi får väl börja exportera svensk tallsåpa till indierna så sluts cirkeln... :S

   Radera
 2. Jag har använt tvättnötter sedan 2010 och de fungerar alldeles fint. Använder aldrig annat! Det finns negativa aspekter med allt men kanske är det så att all export skapar fler arbetstillfällen i tropikerna och skulle den långa transporten vara sämre än "all skit" som Susanna skriver, som är vårt alternativ? Håller med om att Svensk såpa låter intressant men känner inte till hur bra det är som tvättmedel. Vore intressant att höra om någon har erfarenhet av att tvätta med det. Traditionellt tvättmedel är helt uteslutet i vår familj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du testat tvätta utan nötterna då, alltså med bara vatten? Enligt testerna var det ju våra effektiva tvättmaskiner samt värmen i vattnet som gör tvätten såpass ren, och att nötterna i sig inte hade någon effekt.

   Sedan håller jag inte med dig om att vårt alternativ är "skit", för det finns hårda miljökrav på dagens tvättmedel och väldigt många sorter är miljömärkta. Om vi inte använder nötter kan vi välja svenskproducerad tvättsåpa (Grumme har sådan, t.ex.) eller vanligt tvättmedel märkt med "Bra miljöval".

   Radera
  2. Gå inte på bluffen om tvättnötter.

   Radera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook