Translate

Hur få bort en gulnad fläck?

Fråga 1: Min brudklänning från 1966 skall återanvändas är det tänkt. Men det är en gulnad fläck, ca 7 x 9 cm, fram på första lagret som är spets. Har inte gått igenom på underkjolarna. Kan man på något sätt se om den går att få bort?

Fråga 2: Fått en ljusgul fläck på sydd bonad. Fläcken är på den vita aidaväven. Vad gör jag?

Svar: Jag svarar samma till er båda två. Jag brukar få bort gulnade fläckar på vitt tyg genom vanlig blekning (jag brukar använda ca 1/2 dl klorin i tvättmaskinens fack för förtvätt men man kan också göra det för hand i en balja.). Men detta beror ju på tygets färg – det går bara att göra så om tyget är helt vitt. Finns det detaljer i andra färger eller om tyget är lite mer krämfärgat fungerar det inte, eftersom hela plagget blir blekt av metoden.

I de fall när man vill bleka bort en gulnad fläck på mönstrat eller krämfärgat tyg får man testa med svagare blekmedel t.ex. citronsyra eller pressad citron, eller ättika. Att hänga ut tyget i starkt solsken kan också hjälpa.
Jag har även gjort en fläckborttagningsguide (se fliken ovan) över olika sorters fläckar med tips på hur man kan få bort dem, titta gärna där för fler förslag. Ofta beror det på vad som orsakat fläcken vilken metod man ska använda. 
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook