Translate

Ingefära vid förkylning - eller i stället för snus!

Här kommer en huskur från Neiti till den som är förkyld - eller som vill sluta snusa!
”Skär ingefära i lagom bitar, förvara i en burk med lock tillsammans med saften från en pressad citron. Låt dra 1 dygn, ännu längre om du vill ha riktiga ’surisar’.

Om du är förkyld, lägg biten under tungan och sug, eller om du vill tugga på biten och njuta av den lite starkare smaken så går även det utmärkt. Helt ofarlig att äta. =)

Om du vill sluta snusa så sätt biten under läppen, smakar gott samtidigt som det är nyttigt och ger en liten kick!” Bildkälla: Wikimedia commons

4 kommentarer:

 1. Jag sätter genast igång att sluta snusa! Fixade ingefäran igår och idag kör jag!! Känns superbra! Tack, evigt tacksam för tipset!! Kram j

  SvaraRadera
 2. Jag brukar göra nåt jag skulle säga är åt det här hållet, en hälsodryck jag lärde mig receptet på. Den sägs rensa ut lurande förkylningar. Jag blir i och för sig aldrig förkyld men det är gott ändå, kanske även som måltidsdryck.
  Skiva 1/4 citron, ungefär 2 cm ingefära och en kvist mynta och lägg det i en liter vatten. Koka upp och låt det sedan dra i vattnet 15-20 minuter. Tappa sedan upp det i snygga glasflaskor eller nåt annat trevligt (vinkaraff är perfekt) och ställ in det i kylen när det svalnat.

  Om man tycker att det är för surt kan man blanda i lite honung också.

  SvaraRadera
 3. Ingefära är också dokumenterat effektivt mot en del sorters illamående, särskilt om den är orsakad av åksjuka. Bekräftat av Mythbusters, i åksjukeavsnittet. I Mythbustertestet var det lika effektivt som receptbelagd åksjukemedicin, men man slapp sömnigheten som åksjuketabletter kan ge.

  Jag har provat det på mig själv vid migrän-illamående, då jag hade slut på antiemetikan jag vanligtvis tar, och det hjälpte lite grann. Maken provade vid maginfluensa där det hjälpte väldigt bra och på utflykter med mina åksjuka förskolebarn var det en stor framgång. Barnen fick ingefärsgodis eftersom det är svårt att motivera barn att tugga på stark, rå ingefära. Jättebra tyckte jag. Alla åksjuka barn har inte åksjuketabletter och de som har ska doseras av sina föräldrar, inte av läraren - och föräldrarna kommer inte alltid ihåg detta. Plus att de har biverkningar. En karamell kan jag med gott samvete och utan risk dela ut. Enda nackdelen var att antalet "åksjuka" barn ökade för varje utflykt. :D

  Självklart hjälper det, tyvärr, inte på alla. Det finns inget som gör. Men till och med åksjuka hundar svarar på ingefära. (De föredrar också karamellerna.) Kombinationen hund och åksjuka är svår att placeboa.

  mvh
  Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra åksjukemedicin! Den är värd att synas bättre i ett eget inlägg, hoppas det är ok att jag lånar din text. =)

   Radera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook