Translate

Festligt ris


Ett festligt sätt att servera ris lärde jag mig i ett gammalt exemplar av Prinsessornas kokbok från 1940-talet, som jag fått av min farmor. Det fungerar bäst med en lite kladdigare rissort, t.ex. jasminris eller basmatiris.

När riset är nykokt pressar man ner det i en smord kakform, gärna en sådan med hål i mitten. Sedan stjälper man upp på ett serveringsfat, så får riset formen av en kaka. I hållet kan man lägga tillbehören, t.ex. kokta grönsaker eller svamp, eller för den delen själva huvudrätten om man t.ex. serverar en köttgryta eller något annat till riset.

Något jag uppskattar med gamla kokböcker är den där halvt bortglömda "vardagsskönheten" även i en så enkel sak som hur riset läggs upp. Man brukar ju säga att vi äter med ögonen...

3 kommentarer:

  1. Vilket fiffgt tips! detta måste jag testa nästa gång vi äter ris till middag!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag brukar ta en skål eller ett glas av något mindre slag och trycka ner risotton i -eller couscousen eller bulguren - och sen stjälpa upp en portionsstorlek på varje fat. Blir värsta "restaurangserveringen".

    SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook