Translate

Guide: Förodla tomat i mjölkkartong

Här kommer ett tips till dig som har trädgård, balkong eller växthus och gillar att odla. I mars-april är det nämligen snart dags att förodla tomater för att få tidigare skörd, och detta brukar jag göra direkt i mjölkkartonger. De är stora och bra, gratis, vattentäta och smidiga att placera tack vare formen.

Med denna metod slipper man dessutom plantera om tomaterna mer än en gång, eftersom kartongen rymmer tillräckligt med jord för att de ska klara sig tills det är dags att plantera ut dem utomhus.

Vissa hävdar att tomater växer bättre om de står "trångt" och planteras om många gånger, men det stämmer inte utan är faktiskt tvärtom. Här visar jag skillnaden med två olika av mina plantor. Den vänstra plantan har stått trångt och den högra haft gott om plats.
Har du extra belysning kan du börja förodla redan i början av mars, men har du inte det är det ofta bättre att vänta tills slutet av mars eller början av april för att tomaterna inte ska bli taniga och rangliga av ljusbrist. 

Som extra belysning använder jag såna här LED-lysrör som jag köpt på Jula, ca 2000 lumen, samt en timer. Minst 16 timmars belysning per dag ger jag dem.Här beskriver jag mer i detalj hur jag går tillväga när jag förodlar tomater i mjölkkartonger:

Jag börjar alltid med att förgrodda fröerna på fuktigt hushållspapper som jag lägger i en sluten burk och ställer varmt (ca 25 grader). Tomater gror på 2-3 dagar, så jag tittar till dem varje dag.


När jag ser en grodd flyttar jag fröna ett och ett till avklippta mjölkkartonger fyllda med planteringsjord. Jag använder det till allt jag odlar, aldrig såjord.

Det är smart att skriva namnet på tomaten på kartongen!


Jag klipper kartongerna så att de blir så höga som möjligt, och rymmer mycket jord, eftersom tomater får väldigt djupa rötter. På så vis behöver jag inte omplantera tomaterna en enda gång innan det är dags att plantera ut dem på friland eller i växthuset.

I botten gör jag ett par hål för dränering.Snart tittar grodden upp!Jag förvarar kartongerna på brickor och i lådor, tätt, tätt. När det blir mildare dagar ute vill jag nämligen enkelt kunna bära ut alla plantorna i skuggan för att vänjas vid solen och vinden. Det får dock inte vara under 10 grader ute, då slutar de växa!Det är också bra med fiberduk över plantorna den första tiden, vilket skyddar både mot solbränna och vindskador, särskilt när man just planterat ut tomaterna i sina slutkrukor/lådor. Jag använder stora 45 liters plastbackar från Ikea, med två plantor per låda.Snart skördedags!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook