Translate

Slipp beska gurkor

Blir dina gurkor beska? Bitterhet hos gurka orsakas av flera gener och kan triggas av stress i plantan. Ämnet som bildas heter cucurbitacin och är giftigt, så ät aldrig en besk gurka, inte heller i inläggningar.

Varför blir då vissa gurkor beska? Det kan finnas många skäl. Den kan ha odlats för kallt, för torrt, för varmt t.ex. En planta som mår perfekt brukar bara ge söta, goda frukter.

Ett tips är alltså att se till att plantan har optimala temperaturer (mellan ca 25-30 på dagen, inte under 15 på natten) och att den aldrig torkar ut. Enklast klarar man detta i växthus med automatisk bevattning och temperaturhållare, men det kostar ju därefter...

Vissa gurksorter blir lättare beska än andra, framför allt äldre sorter som Västeråsgurka, Baby och kinesisk slanggurka. Ett annat sätt är därför att enbart odla bitterfria gurkor. Såna sorter kan inte bli beska hur man än bär sig åt eftersom de saknar gen för bitterhet. De kostar ofta en slant för fröpåsen och man får inte många frön, men det är det värt tycker jag!

  • Bitterfria slanggurkor för växthuset är t.ex. Bella, Max, Futura, Lousia. 
  • Bitterfria snacksgurkor är t.ex. Piccolini och Iznik.
  • Bitterfri druvgurka för friland är t.ex. Profi.
  • Bitterfri slanggurka för friland är t.ex. Marketmore.
Överst t.v. Marketmore, överst t.h. Profi, nederst slanggurkan Bella.

En annan fördel med de här sorterna är att alla utom Marketmore är så kallat partenokarpa, dvs. de får frukt på honblommorna och behöver inte pollineras. På en enda planta kan man då få uppåt 30-40 gurkor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook