5.6.09

Sköljmedel

Sköljmedel är generellt inte så bra för miljön, därför vill många inte använda det. Samtidigt är medlet ju bra för kläderna.
Det finns numera många sköljmedel som är märkta med "Bra miljöval" och dessutom rekommenderas av Astma och allergiförbundet, som t.ex Ecover, Ocean, Skona, Coop sköljmedel m fl. Även om det alltid är bäst för miljön att helt undvika kemikalier, är dessa mer nogrannt testade och innehåller inga ämnen som är skadliga för huden, miljön, fiskar eller djur.

Sköljmedel har flera funktioner. Dels gör det ju tvätten mjuk och skön, dels ökar det livslängden på tvätten eftersom det binder ihop fibrerna och gör så att färgerna håller längre. Det har också en anti-statisk effekt som gör att man inte får stötar och elektriskt hår av kläderna.
Konsumentverket rekommenderar dessutom att man använder sköljmedel i tvätten om man bor på en ort där vattnet är mycket hårt (t.ex Öland, Gotland, södra Skåne).


Här är några tips på fler områden där man kan använda sköljmedel:

- Blanda några droppar sköljmedel med 2-3 dl vatten i en sprayflaska (blomspruta). Spraya sen litegrann på TV:n, datorn, stereon med flera elektroniska saker så drar de inte åt sig så mycket damm. Eftertorka med torr trasa.

- Blandningen kan även sprayas på andra saker som man vill slippa dammtorka så ofta.

- Blandningen kan också användas till husdjur om de lätt blir statiska i pälsen. Fukta en trasa och torka försiktigt över pälsen.

- Spraya blandningen på bilsätet så slipper du få stötar av bildörren när du går ut. Dessutom luktar bilen gott invändigt.

17 kommentarer:

 1. Att ha luftfuktare i hemmet är klart bättre både för dig och speciellt ditt husdjur som slipper få kemikalier i pälsen som sedan hamnar i magen, blodomloppet och organen på djur som slickar sig. Vilket ju speciellt katter gör hela tiden. Det lär vara livsfarligt för njurar mm. Hur kan du lägga ut ett sådant vansinnigt tips?
  Det finns antistat-borstar och antistatspray av aloevera. Och som sagt, luftfuktare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med ovanstående talare, dessutom innehåller denna text inte bara helt vansinniga och farliga råd utan även rena lögner och fakta fel, sköljmedel förstör kläderna, finns inga fördelar, lögn

   Radera
 2. Smarta vardagstips16 februari 2011 11:00

  Tack för din synpunkt! Men om du läser inlägget igen ser du att jag räknar upp enbart miljövänliga sköljmedel som dessutom rekommenderas av Astma och allergiförbundet för att de inte innehåller farliga ämnen. Så du behöver inte oroa dig för mina husdjur. :)

  SvaraRadera
 3. Smarta vardagstips16 februari 2011 11:14

  Jag hittade ännu ett miljövänligt sköljmedel, Ecover. "Ecover har arbetat i 25 år med att utveckla ekologiska rengöringsmedel gjorda av naturliga växtämnen och mineraler som rengör på ett effektivt och säkert sätt. Denna unika produktlinje har många miljömässiga fördelar som gynnar både människor och djur såväl som vår omgivning. " (http://www.jordklok.se/tvatt-rengoring/-tvatt-tork/ecover-miljovanligt-skoljmedel-koncentrerat-1-l)

  Inlägget uppdaterat!

  SvaraRadera
 4. Det är ju fantastiskt. Och tar det slut på mat i kylen så rör man bara ner lite sköljmedel i köttfärsen. Det innehåller ju inga farliga ämnen :)

  SvaraRadera
 5. Med tanke på all annan skit vi stoppar i oss i form av konserveringsmedel, smakförstärkare och diverse konstgjorda aromer och allt vad det är, så skulle nog ett par droppar av ett sånt här sköljmedel i maten vara att föredra...

  Tror man att ekologiskt sköljmedel är farligt ska man nog inte använda tvättmedel eller hårschampo heller. För att inte tala om hudkrämer, smink etc. Kroppen tar ju upp ämnen genom huden också...

  Katten har det nog lite nyttigare än mig i tillvaron, han äter bara möss och katt-torrfoder med hög kötthalt (och utan konserveringsmedel), och tvättas aldrig med schampo. Men så har han ju blivit över 11 år gammal också, en mogen ålder för en katt. :)

  SvaraRadera
 6. 11 år är ingen ålder på en katt. Och mössen trycker i sig en hel del isolering och annan skit, så de är ju inte heller helt friska.

  SvaraRadera
 7. Nu är han över 12 år. =) Han äter åkermöss som han fångar på åkern. Har aldrig sett någon isolering där haha! Vad mössen på vinden äter kan jag inte svara på, men dem tar musfällan hand om. =)

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen! Lyssna inte på vad alla andra fårskallar säger för strunt. Vissa människor gillar att klaga. Roligt att du håller den vänliga tonen uppe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är innehållet i ecovers sköljmedel. Så vitt jag vet är inte parfym bar för något djur? och egentligen inte människor heller. Eller??

   Aqua, N-methyl-triethanolammonium-dialkylester, Methosulfate, Dipropyleneglycol Methylether, Perfume, Sorbic Acid, Magnesium Chloride, Linalool, Citronellol.

   Radera
 9. Vardagstips i all ära man man måste vara försiktig med vad man tipsar om....Du skriver ovan om man tror att ekologiskt sköljmedel är farligt... Svanen, Bra miljöval och astma och allergisymbolen Säger INTE att produkten är EKOLOGISKT! Det är inte något som någon av dessa märkningar lovar. Sen tycker jag att det är rätt naivt att tro att det inte finns några farliga ämnen i alls...Det märkningarna ovan lovar är att de farligaste (vet dock inte om det gäller astma och allergi) ämnena är bortplockade inte att det är en produkt som är ofarlig att få i sig! Sen undrar jag om Ecover har någon miljömärkning? Svanen, bramiljöval och även astma och allergiförbundet är så kallade tredjepartsmärkning. De granskar en produkt kritiskt för att se att de farligaste ämnena inte är med. Att ett företag själva säger sig vara miljövänliga väger inte särkilt tungt för mig...vem har kontrollerat att det verkligen är sant? Bara för man har ekologiska ingredienser behöver inte de vara bättre, det finns mycket giftigt i vår natur som är aldeles "naturligt". Nope mina katter eller hundar kommer jag absolut inte spruta onödiga kemikalier på och dumt att råda andra att göra det. Du kan inte lova att det är ofarligt för om det är det kan ingen veta... / miljömuppen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag har väl inte skrivit att det är ekologiskt heller?

   Anledningen att jag tipsar om sköljmedel är att det har goda egenskaper också. Och det är inte värre än alla de MASSOR av andra kemikalier vi har i vår vardag.

   Ingen klagar på att jag tipsar om tandkräm! Men har du kollat vad den innehåller, massor av kemikalier...

   Men av nån outgrundlig anledning hakar folk upp sig på sköljmedel, som att det vore det värsta man kunde tänka sig...

   Om du aldrig använder schampo, diskmedel, tvål, tvättmedel, hudkräm, tandkräm eller något annat medel som innehåller kemikalier så är så klart inte miljövänliga sköljmedel heller något för dig.

   MEN om du använder något av ovanstående kan du även använda miljövänligt sköljmedel.

   Radera
 10. Tänkte bara berätta att brandmännen misstänker att om man använder sig av olika kemisk medel på de nya tv-apparaterna så sätter man dit en stor brandrisk, då de platta tv-apparaterna inte är meningen att du ska använda vilken sorts rengöringsmedel som helst på. Tänkte bara att det kan vara bra att veta om. Jätte bra tips annars! ^^
  Och om man nu bara vill gnälla på att det inte är ekologiskt, googla för ekologiskare produkter istället för att sitt här och läs! (så som tvättstenar, nötter m.m.) ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har märkt att platt-TVn ändå inte drar till sig lika mycket damm som den tjocka, smidigt. =)

   Radera
 11. har precis hittat din blogg och tycker det är jättebra tips! Men snälla kan du inte uppdatera inläggen om det tillkommer ny info? som att detta med platt tvn tex!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker att i möjligaste mån endast skriva information som efter research verkar stämma.

   Att sköljmedel skulle vara brandfarligt har jag inte hittat någon info om, någonstans. Inte heller att kemikalier skulle kunna få TV:n att börja brinna. Tvärtom säljs ju hemelektronik ofta tillsammans med en rengöringsspray som ska användas vid rengöring av produkten, en spray som innehåller kemikalier.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...