7.6.09

Möbelvård

Trämöbler:
- Rengör med en mjuk trasa och såpa + vatten, krama ur trasan ordentligt.
- Om det har blivit hack eller märken i möbeln kan man lägga en fuktig handduk över och stryka med strykjärn så försvinner märkena.
- Om det blivit vita fläckar från t.ex varma grytor eller liknande på möbeln kan det också försvinna med strykning. Lägg ett vanligt vitt papper eller en torr handduk mellan möbeln och strykjärnet.

Glasmöbler:
- Rengör med vatten och en liten skvätt diskmedel på en urkramad disktrasa eller svamp. Eftertorka med t.ex tidningspapper, en kökshandduk eller en torr trasa för att slippa ränder.

Metallmöbler: (t.ex diskbänken)
- Lätt smutsad metall rengör man med såpa/diskmedel och vatten på en trasa.
- Metall som fått kalkavlagringar (t.ex diskhon) rengörs med ättika eller citronsyra för att lösa avlagringarna. Droppa över ättikan/citronsyran, låt verka en stund och tvätta rent.
- Andra missfärgningar kan putsas bort med svinto, se bara till att svinton löddrar ordentligt så det inte bli repor i metallen. Man kan också testa att strö maskindiskmedel eller tvättmedelpulver över och hälla på lite hett vatten. Låt verka en stund och gnugga sen med en trasa/svamp. (Denna metod kan också användas till t.ex ugnsplåtar mm)

Skinnmöbler:
- Rengör med koncentrerad såpa på en mjuk svamp eller trasa.
- Kan också rengöras med baby våtservetter.
- Vill man putsa upp gamla lädermöbler ordentligt kan man köpa särskilda lädervårdsoljor, det går också bra med t.ex sadelfett (som man putsar sadlar med) eller bivax.

Stoppade tygmöbler:
- Rengör med dammsugaren.
- För extra noggrann rengöring: Blöt ner ett gammalt lakan och vrid ur, täck sen möbeln med lakanet och piska med mattpiska så fastnar dammet i lakanet.
- Spiller man något på möbeln kan man pudra med ett lager potatismjöl och låta verka en stund. Dammsug sedan bort potatismjölet. Finns det lukt kvar kan man stryka fläcken med ättika.


OBS! Tänk på att ättika är frätande och farligt att förtära. 
Förvara utom syn- och räckhåll för barn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar