11.6.09

Hållbara snittblommor


Blanda 1/2 tesked ättika och ca 5 sockerbitar (eller motsvarande mängd strösocker) per halvliter blomvatten, så håller sig snittblommorna fina längre!
Detta knep fungerar på blommor med hårda/medelhårda stjälkar som t.ex rosor, syrener, blåklint, krysantemum, nejlikor, liljor, pioner, lövkojor mm.


Till rosor, syrener och andra blommor med hård stjälk tar man varmt vatten i vasen, till de med medelhård stjälk tar man ljummet vatten.
Till blommor med mjuka stjälkar (t.ex tulpaner) fungerar det inte med socker och ättika. I stället rör man ut en tesked potatismjöl eller bakpulver i kallt vatten och fyller vasen halvfull. Byt vattnet ofta (gärna varannan dag).

Fler tips:
  • Skär långa diagonala snitt längst ner på stjälkarna (ungefär som när man ska tälja ett grillspett...) så får de större yta att suga vatten från.
  • Rensa bort alla blad och kvistar som hamnar under vattenytan så att det inte bildas massa bakterier som hindrar växten från att suga vatten.
  • Ställ gärna vasen svalt över natten.
  • När rosbuketten börjar sloka, kan man binda om den och hänga den upp-och-ned så att den torkar. Rosorna behåller sin färg länge, och blir en fin dekoration t.ex i en vas på en hylla, eller liggande på ovansidan av köksskåpen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar