Translate

Färgfläckar

Häromsistens fick min dotter en stor klarröd målarfärgfläck mitt på magen på sin grå favorittröja. Panik! Dum som jag var glömde jag titta i fläckborttagningsguiden på denna sida (se bland flikarna ovan), och gjorde allt fel...

Jag började med att smörja in fläcken med flytande Vanish.
- Inget resultat.
Sen la jag plagget i maskinen och tvättade i 60 grader.
- Inget resultat.
Sen smörjde jag fläcken med lacknafta.
- Inget resultat, utom att tröjan började stinka av lacknaftan! Fort i maskinen och tvätta igen. Snart stank all annan tvätt i den maskinen också lacknafta, men fläcken var kvar...
Nu la jag den i blöt med Vanish i pulverform, över natten.
- Tröjan tappade färg så vattnet blev grått, men fläcken var kvar.
Jag testade smörja med fläckborttagningsmedlet Tabort.
- Inget som helst resultat.
Jag testade hårdtvål.
- Fläcken satt i som berget...
Jag gav upp och tänkte att dottern kan få ha den hemma som lektröja. Och lät fläcken torka in.

DÅ kom jag på att jag hade en sida med smarta tips för såna här situationer! Jag läste i fläckborttagningsguiden att man ska ha på handsprit eller gnida med baby våtservetter. Jag testade först våtservett och lite ljusare blev fläcken. Sen duttade jag på handsprit och direkt började fläcken lösas upp inför mina ögon! På med mer handsprit, och efter flera duttar var fläcken bara kvar som en blek, skär skugga. Vilken skillnad!
Visst, allt försvann inte eftersom fläcken var så ordentligt intorkad. Men en skär skugga är oändligt mycket bättre än en klarröd färgklick.

Läs och lär, glöm aldrig att kolla fläckborttagningsguiden. =)
1 kommentar:

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook