Translate

Få bort rost


Ett sätt att få bort rostfläckar från hårda ytor, som t.ex. möbler, diskbänk eller verktyg, är att gnida dem med oxalsyra. Är det ett mindre föremål kan det blötläggas i oxalsyra tills rosten lösts upp. 

Oxalsyra kan man köpa i färghandeln, men det finns också naturligt i t.ex. rabarber. Testa att gnida föremålet med en färsk rabarberstjälk om du har det!


Andra metoder är att gnida rostfläcken med en itudelad färsk lök, pressad citron, citronsyra, ättika, tandkräm eller ketchup! Det tycker jag dock själv inte fungerar lika bra.5 kommentarer:

 1. Helt vanlig tandkräm på rostfria ytor är hur bra som helst! Prova!

  SvaraRadera
 2. Smarta vardagstips20 juni 2010 kl. 19:18

  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Det går bra att använda fälgrengöringsmedel som innehåller oxalsyra. Kan behövas behandlas några gånger. Tvätta ett par gånger i 60c.
  Mvh
  Rene'

  SvaraRadera
 4. Har en rostfri diskbänk med gamla rostfläckar, dessutom är ytan på bänken inte platt, utan med struktur... Jag tog först ättika och gnuggade med tvättsvamp, men det var när jag tog en tandborste som jag kom ner i alla ofunktionella struktursprickor som det började hända grejer. Tror knepet var MYCKET ättiksyra, tandborsten hamnade i soporna... Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 5. Tandkräms metoden var överlägsen. Tack för tipset!

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook