Här är en radda smarta mat-tips jag sammanställt från en diskussionstråd på matklubben.se. Där finns det många kloka och matkunniga skribenter. :)
- Pannkakorna och våfflorna blir härligt frasiga om du blandar ner en skvätt läsk eller mineralvatten i smeten.
- Testa att blanda i lite kanel eller kardemumma i kaffepulvret när du gör kaffe. Gott och annorlunda!
- Ska du servera avokado i salladen? Låt kärnan ligga kvar fram tills servering så mörknar inte avokadon. Alternativt kan du droppa lite citron på den.
- Kokar potatisvattnet eller riset över? Nyp fast en klädnypa på grytans kant så blir det en glipa mellan grytan och locket, där ångan kan komma ut.
- Kokar pastan över? Häll lite olja i pastavattnet.
- Ett par bitar mörk choklad gör brunsåsen fylligare och godare.
- Ta en nypa socker i maten, så framhävs andra smaker. Passar i allt, soppor, såser, grytor etc.
- Fett och alkohol har samma effekt. Prova lite alkohol i sockerkakan, t.ex whisky eller likör!
- Ska du använda rå gul lök i maten? Skölj den i ett durkslag först så blir den mildare.
- Använd en glass-skopa när du gör köttbullar eller pannbiff, så blir alla lika stora.
Eller lägg smeten i en spritspåse och kläm ut lagom stora klickar på en skärbräda sköljd med kallt vatten.
- Koka köttbullarna så blir de perfekt runda. Ha soja och buljongtärning i vattnet så får de samma färg som stekta.
Eller stek dem i en långpanna i ugnen, det går fortare och resultatet blir bättre!
- Ha alltid en plåt täckt med bakplåtspapper nederst i ugnen. Kokar något över i ugnen så hamnar det på plåten som lätt kan diskas av.
- Rengör ugnen och ugnsplåtarna med en isskrapa (sån man har till bilen) så får du bort fastbrända rester!
- Laga dina bacon i mikron! Lägg dem på hushållspapper i en tallrik och kör någon minut på högsta effekt, så suger pappret upp överskottsfettet och baconen blir härligt krispiga.
- Istället för att finhacka svamp kan man riva den på rivjärnet. Eller hyvla den med osthyveln. Eller skär den i en äggskivare.
- När du kokar köttgryta med hela kryddor som sen ska tas bort (som t.ex lagerblad, kryddpeppar o dyl) kan du lägga kryddorna i ett teägg som enkelt fiskas upp när grytan är klar.
- Dela potatisarna när de ska kokas så att alla får samma storlek, så blir de klara samtidigt.
- Det går snabbt och lätt att koka rotmos om man river kålroten på rivjärnet.
- Krossa vitlök med skalet på, då går det lättare att rengöra vitlökspressen! (och så slipper man ju pilla med skalet)
- Om mjölken kokar över kan du lägga i några korn salt så sägs den brända smaken försvinna.
- Om du saltat maten för mycket kan du lägga ner en rå potatis och låta koka med en stund. Potatisen drar då åt sig en del av saltet.
- Klipp frukterna till fruktsalladen direkt ner i skålen så slipper du dropp!
- Ska du hälla t.ex bär eller matrester i plastpåsar, sätt ner påsen i en tillbringare och vik påsen runt kanten så står den stadigt och du kan använda båda händerna när du häller.
- Innan du river ost kan du pensla lite olja på rivjärnet så fastnar den inte så lätt.
- Ska du göra saft eller tzatsiki i stora mängder? Lägg en kökshandduk i ett durkslag och använd som filter.
Ska det vara små mängder kan du ta ett kaffefilter i en tratt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar