Translate

Matlagningstips


Här är en radda smarta mat-tips jag sammanställt från en diskussionstråd på matklubben.se. Där finns det många kloka och matkunniga skribenter. :)
  • Pannkakorna och våfflorna blir härligt frasiga om du blandar ner en skvätt läsk eller mineralvatten i smeten.
  • Testa att blanda i lite kanel eller kardemumma i kaffepulvret när du gör kaffe. Gott och annorlunda!
  • Ska du servera avokado i salladen? Låt kärnan ligga kvar fram tills servering så mörknar inte avokadon. Alternativt kan du droppa lite citron på den.
  • Kokar potatisvattnet eller riset över? Nyp fast en klädnypa på grytans kant så blir det en glipa mellan grytan och locket, där ångan kan komma ut.
  • Kokar pastan över? Häll lite olja i pastavattnet.
  • Ett par bitar mörk choklad gör brunsåsen fylligare och godare.
  • Ta en nypa socker i maten, så framhävs andra smaker. Passar i allt, soppor, såser, grytor etc.
  • Fett och alkohol har samma effekt. Prova lite alkohol i sockerkakan, t.ex whisky eller likör!
  • Ska du använda rå gul lök i maten? Skölj den i ett durkslag först så blir den mildare.
  • Använd en glass-skopa när du gör köttbullar eller pannbiff, så blir alla lika stora.
    Eller lägg smeten i en spritspåse och kläm ut lagom stora klickar på en skärbräda sköljd med kallt vatten.
  • Koka köttbullarna så blir de perfekt runda. Ha soja och buljongtärning i vattnet så får de samma färg som stekta.
    Eller stek dem i en långpanna i ugnen, det går fortare och resultatet blir bättre!
  • Ha alltid en plåt täckt med bakplåtspapper nederst i ugnen. Kokar något över i ugnen så hamnar det på plåten som lätt kan diskas av.
  • Rengör ugnen och ugnsplåtarna med en isskrapa (sån man har till bilen) så får du bort fastbrända rester! 
  • Laga dina bacon i mikron! Lägg dem på hushållspapper i en tallrik och kör någon minut på högsta effekt, så suger pappret upp överskottsfettet och baconen blir härligt krispiga.
  • Istället för att finhacka svamp kan man riva den på rivjärnet. Eller hyvla den med osthyveln. Eller skär den i en äggskivare.
  • När du kokar köttgryta med hela kryddor som sen ska tas bort (som t.ex lagerblad, kryddpeppar o dyl) kan du lägga kryddorna i ett teägg som enkelt fiskas upp när grytan är klar.
  • Dela potatisarna när de ska kokas så att alla får samma storlek, så blir de klara samtidigt.
  • Det går snabbt och lätt att koka rotmos om man river kålroten på rivjärnet. 
  • Krossa vitlök med skalet på, då går det lättare att rengöra vitlökspressen! (och så slipper man ju pilla med skalet)
  • Om mjölken kokar över kan du lägga i några korn salt så sägs den brända smaken försvinna.
  • Om du saltat maten för mycket kan du lägga ner en rå potatis och låta koka med en stund. Potatisen drar då åt sig en del av saltet.
  • Klipp frukterna till fruktsalladen direkt ner i skålen så slipper du dropp!
  • Ska du hälla t.ex bär eller matrester i plastpåsar, sätt ner påsen i en tillbringare och vik påsen runt kanten så står den stadigt och du kan använda båda händerna när du häller.
  • Innan du river ost kan du pensla lite olja på rivjärnet så fastnar den inte så lätt.
  • Ska du göra saft eller tzatsiki i stora mängder? Lägg en kökshandduk i ett durkslag och använd som filter.
    Ska det vara små mängder kan du ta ett kaffefilter i en tratt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook