27.7.10

Komma ihåg koden

Har du svårt att komma ihåg alla fyrsiffriga koder till dina femtielva kontokort, bensinkort, lånekort, kundkort etc?
Gör en egen kodnyckel, så räcker det att komma ihåg EN kod. :)

Så här gör man:

   1. Rita upp ett rutnät på en lagom stor papperslapp (färdigrutat går också bra). Papperslappen ska vara såpass liten att den lätt får plats i plånboken.
Skriv in alla alfabetets bokstäver i den översta rutraden, om du vill också alla nio siffror.
I höjdled behövs det så många rader som du har kort (dvs femtielva). :)

   2. Hitta på ett ord, eller en kombination av bokstäver och siffror, som du vill ha som universalkod. Den ska vara fyra tecken lång. I mitt exempel väljer jag universallösenordet "ACNE". Det är nog ett ord ingen tror man har valt till kod. :)

   3. Ta det första kontokortet och skriv upp vilket det är på översta raden. Koden till det aktuella kortet fyller du nu i en siffra i taget, under de fyra bokstäverna i din universalkod.
Exempel: Koden till mitt fiktiva VISA-kort är "1234". Universallösenordet var ju ACNE.  Jag skriver därför ettan under A, tvåan under C, trean under N och fyran under E. Se bild:

   4. Fyll sen på resten av raden med slumpvalda siffror, så att lösenordet döljs i mängden:

   5. Fortsätt på samma sätt med dina övriga kort:

Kan du lista ut vilken kod Ica, Lånekortet respektive Medmerakortet har? :)

Facit: Ica 7744, Lånekort 2008, Medmerakort 0996.
PS! Vill du göra det ännu svårare för en eventuell ficktjuv att lista ut dina koder? I stället för att skriva in alfabetets bokstäver i den översta raden kan du rita små figurer eller tecken. Du väljer fyra tecken i en viss ordning som blir din universalkod. Kanske lite svårare att komma ihåg, men i gengäld också svårare att räkna ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar