28.7.10

Getingar

Jag läste att det nu är värsta getingplågan på många år. Därför påminner jag om ett tidigare inlägg om hur man utrotar getingar och andra kryp: Djur och odjur.

Den bästa metoden tycks vara dammsugarmetoden, att dammsuga upp getingarna en och en när de kommer ut ur boet. Håller man dammsugarmunstycket stilla uppfattas det inte som ett hot, så de går inte till anfall.
Dammsugarpåsen sluter man till och eldar upp, eller lägger i en lufttät burk.
När alla getingar och drottningen är döda dör larverna i boet, så det blir inga nya getingar där.

Varning! Tänk på att man kan få en allergichock av för många getingstick, så vänd dig i första hand till Anticimex eller någon annan firma som specialiserar sig på skadedjursutrotning. Ofta ingår det i hemförsäkringen och blir därmed helt gratis!
Hör med ditt försäkringsbolag vilket bolag de samarbetar med.

- Har du trots allt blivit stucken?
Smörj bettet med smärtstillande salva, t.ex xylocain, eller lös upp en värktablett i lite vatten och badda på.

- Har du en efterhängsen geting kring dig utomhus, t.ex på stranden?
De flesta förespråkar ju att man ska sitta helt stilla, men min erfarenhet är faktiskt att det är bättre att schasa bort dem. De är ganska lättskrämda, så om man slår efter dem med en tidning eller flugsmälla brukar de bli rädda och ge sig av. Jag gör alltid så, och enda gången jag blivit stucken var när jag råkade sätta mig på en redan död geting i en soffa. :)
Getingar är dessutom lätta att döda, även ett ganska lätt slag i luften brukar få dem att tuppa av. Ha alltid en flugsmälla med till stranden!

- Upptäcker du ett getingbo i slutet på säsongen (oktober-november) kan du lika gärna låta boet vara kvar. Vid första frosten självdör nämligen alla getingarna, endast drottningen övervintrar. Och nästa år bygger hon boet på en ny plats.


 (Bild: Wikipedia)

2 kommentarer:

  1. Ett bra sätt att schasa bort getingar, som jag lärt mig av en Gambisk man, som fungerar är att knäppe med fingrarna. Det gillar de inte alls, flyger iväg 9 gånger av 10 :)

    SvaraRadera
  2. Om du försöker schasa iväg en geting uppfattas du som ett hot, och den försvarar sig och sitt bo naturligtvis. En enskild geting, ett bi eller en humla får man att försvinna genom att blåsa på den. Det är koldioxiden i andedräkten som säger åt insekten att nu finns det risk att bli uppäten. Detta fungerar dock INTE på t.ex. bromsar eller myggor, som använder koldioxiden för att hitta dig.

    SvaraRadera