Translate

Bli av med bananflugor

Invaderas du av bananflugor (fruktflugor)? Här är några tips på hur man får bort dem. (De flesta har jag även skrivit om förut.)

För det första ska du försäkra dig om att det är just bananflugor och inte sorgmyggor du invaderats av. Sorgmyggor kallas ofta i dagligt tal blomflugor och kan komma i krukväxterna när de vattnats för mycket. Till skillnad från bananflugorna håller sig dessa i allmänhet kring krukväxterna och är inte intresserade av mat och frukt. 

      Bananfluga (Sciaridae) 

Sorgmygga, "blomfluga" (Syrphidae)

Sorgmyggor blir du av med genom att låta krukväxterna torka ut ordentligt mellan vattningarna.

Men är det bananflugor du drabbats av kan du göra så här:
  • Förvara all frukt i kylskåpet eller i väl stängda plastpåsar.
  • Släng kompost och matrester i ett ordentligt tillslutet kärl. Då får inte flugorna någonstans att föröka sig.
  • Döda alla flugor du ser, så de inte hinner para sig. Ett sätt är att suga upp dem i dammsugaren, men man kan också slå dem med handen, de brukar vara rätt lättfångade.
  • Gör en flugfälla. Fyll ett glas, en liten flaska eller liknande med en blandning av t.ex rött vin eller röd vinäger (det älskar de) med en droppe diskmedel (för att ta bort ytspänningen). Blandningen lockar nu till sig flugorna som drunknar.
Bilder: Wikimedia commons

1 kommentar:

  1. Jag har försökt spraya med diskmedel vatten. Jag tror att det är sorgflugor men de lägger något vitt på blad och stam.

    SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook