15.12.10

Julgranstips

Här kommer några tips hur man undviker att julgranen börjar barra med en gång. Tipsen är bland annat hämtade från Skogssverige.se.

 • Se till att granen är färsk. Det bästa är förstås att hugga den själv (vissa handlare erbjuder "självplock"), men ska man ändå köpa en färdighuggen kan man lika gärna göra det så tidigt som möjligt och sen förvara den utomhus hemma tills den ska in. Eftersom den har gått in i "vinterdvala" tål den att stå ett tag - dock måste det i så fall vara kallare än 0 grader ute.
 • När man tar in granen, gör det successivt. Tar man den direkt från djupfryst och in i stugvärmen dör den sannolikt snabbt. Låt den vänja sig i ett kallt utrymme, t.ex garaget eller källaren. Har man inte möjlighet till detta kan man ta in den i badrummet och ställa den i en stor spann vatten i badkaret. Duscha grenarna med kallt vatten och se till att spannen hålls fylld.
 • Granen ska ha mycket vatten. I början får man vattna både morgon och kväll. Välj en stor julgransfot med mycket plats för vatten!
 • Gamla husmorstips är att lägga sockerbitar, sprit/whisky etc eller magnecyl i vattnet. Experterna menar dock att detta snarast har en försämrande effekt. Andra säger att man ska ha i blomsternäring, men detta medför bara att granen växer - får nya skott. Och det kanske man inte vill ha på en julgran...
 • Skär en ny snittyta på granens stam så den kan suga vattnet så bra som möjligt. Ca 2 cm ska sågas bort. 
 • För ännu bättre effekt, skär skåror eller borra hål under granens stam. Detta gör man lämpligen genom att luta granen och stödja stammen mot en stol eller liknande. Sen borrar man ca 3-4 hål rakt in i den platta snittytan. Har man ingen borr kan man göra skåror med en kniv.
 • Ska man resa bort några dagar över julen och vill undvika att mötas av drivor av barr när man kommer hem kan man ordna en självbevattning till julgranen: Ta en stor spann och fyll med vatten. Dra en remsa av tyg från spannen ner i julgransfoten - alternativt en tunn slang, eller ett mjukt halvtjockt snöre (t.ex ljusveke eller garn). Nu sugs vatten från spannen ner till foten när granen dricker.


1 kommentar:

 1. Smarta vardagstips5 januari 2011 kl. 19:51

  Måste bara kommentera detta själv, förra året följdes inte ovanstående tips, granen kom in från djupfryst direkt in i varma vardagsrummet och vi hade bara en pytteliten julgransfot. Vid nyår var det ett tjockt lager barr under granen och den var nästan brunfärgad. :( Ut åkte den, och lämnade kvar drivor av barr i hela huset.

  I år följde jag råden ovan (utom det med att borra hål), och se, nu är det snart trettonhelg och granen har knappt tappat ett enda barr. :)

  SvaraRadera